Svensk demonstrant arrestert i Oslo

En svensk mann (18) ble lørdag arrestert av politiet i forbindelse med de kommende demonstrasjonene mot Verdensbankens møte i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 18 år gamle svensken ble pågrepet da han kom til Oslo Sentralstasjon lørdag kveld, melder VG Nett.

Hjemmelen for arrestasjonen skal være utlendingsloven, som sier at en person kan nektes innreise eller utvises under visse vilkår. Grunnlaget for pågripelsen skal være at mannen kunne utgjøre en «sikkerhetsrisiko», med bakgrunn i 18-åringens deltagelse i demonstrasjonene under EU-toppmøtet i Göteborg i fjor.

- Personen var en del av et reisefølge som kom til Oslo for å delta i demonstrasjonene, sier vakthavende jurist ved Oslo politikammer, Sven Røer til VG Nett.

Politiet vurderer nå hvilke tiltak som skal settes i verk og om den arresterte får oppholde seg i Norge.

- Det er meget betenkelig at noen blir arrestert ut fra mistanke om at vedkommende vil komme til å begå kriminelle handlinger. Det var dette vi fryktet skulle skje da politiet varslet grensekontroll, sier Maria Walberg til NTB. Hun er leder i Ungdom mot EU og talsperson for Oslo 2002, paraplyorganisasjonen som arrangerer hoveddemonstrasjonen i Oslos i forbindelse med Verdensbankens ABCDE-møte mandag.

- Ut fra den informasjonen vi har så langt om pågripelsen, er dette et overgrep fra politiets side. Arrestasjonen er en trussel mot mannens ytringsfrihet, og mot alle som vil si sin mening om Verdensbanken, sier Walberg til NTB.

(NTB)