Svensk dobbeltmorder på rømmen

For andre gang på to måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ettermiddag i 17.30-tiden rømte tre menn fra ungdomsanstalten i Sundbo ved Fagersta i Sverige, melder svenske medier. Svensk politi jakter nå på rømlingene, som betegnes som svært farlige.

- De er helkriminelle gutter, så det er klart de er farlige, sier sjefen for Sundbo, Arne Andersson.

Truet vakten med kvesset tannbørste

I fjor ble den nå 18-årige Eddie Jönsson og en kamerat dømt for drapet på to atten år gamle jenter. Etter å ha mishandlet dem, stjal de jentenes bil og lot dem ligge igjen og dø. Siden Jönsson var mindreårig, slapp han fengsel og ble i stedet sendt til en sikringsanstalt for unge.

Sundbo sikringsanstalt skal være den sikreste i landet. Likevel klarte Jönsson å rømme derfra sammen med to andre innsatte. Den ene skal ha kommet til anstalten så sent som fredag. Han var blitt overført fra en annen anstalt etter å ha skapt problemer der. Den andre skal være en yngre innsatt som sannsynligvis bare har hengt seg på de andre.

- Etter det jeg har blitt fortalt, så var det den nye eleven som var drivkraften. Han presset en kvesset tannbørste mot halsen til en vakt, sier Andersson.

Med nøklene de tok fra vakten, skal de tre mennene ha låst seg inn på kjøkkenet og bevæpnet seg med kjøkkenkniver. Deretter skal de ha truet til seg en gråblå Skoda Oktavia, som ble funnet sent i går kveld mellom Fagersta og Virsbo.

Full beredskap 

Stor politistyrker leter etter rømlingen fra Sundbo: Dette bildet er fra jakten på 19-åringen som rømte tidligere i år. Foto. Tony Persson/ Scanpix
Stor politistyrker leter etter rømlingen fra Sundbo: Dette bildet er fra jakten på 19-åringen som rømte tidligere i år. Foto. Tony Persson/ Scanpix Vis mer

Politiet hadde satt opp veisperringer. I tillegg lette de etter rømlingene med både helikopter og politihunder. Fremdeles leter store politistyrker etter Jönsson og hans kompanjonger, og det er sendt ut «riksalarm».

- Vi har godt håp om å finne dem i kveld, uttalte Thomas Hedemark ved politiets kommunikasjonssentral i går kveld.

Sjefen for anstalten i Sundbo advarer mot rømlingene.

- Er man dømt for mord, så er man så klart ikke ufarlig. Jeg er dypt bekymret. Samtidig er jeg svært takknemlig for at ikke personalet ble skadet eller drept, sier Andersson.

Rutinesvikt?

Det er ikke første gang Eddie Jönsson har klart å rømme fra sikkerhetsanstalten. Den tiende juni i år stakk han og to andre innsatte av gårde i en ventende bil, i følge Expressen.se. To av vaktene som prøvde å hindre dem i å unnslippe, ble beskutt med det som senere viste seg å være en gasspistol.

- Vi har ikke fått noen opplysninger om skytevåpen, men vaktene var mer forsiktige denne gangen, sier Hedemark om gårsdagens rømning, skriver Aftonbladet.se.

Ved forrige rømningsforsøk fikk politiet et tips om hvor de unge mennene befant seg, og Jönsson ble dømt til en måneds fengsel.

Samme helg som Jönsson rømte første gang, rømte en 19-årig innsatt to ganger fra Sundbo, og Statens institusjonsstyrelse nedsatte en utredning for å finne ut om rømningene skyldtes en svikt i rutinene.

Totalt tretten ungdommer rømte fra Sundbo i løpet av fjoråret.