Svensk dommer trakk seg etter trusler - ny dommer må ha politibeskyttelse

Ti menn mellom 17 og 67 år er tiltalt i saken som gjelder menneskehandel, voldtekt og grov utnyttelse av en 14 år gammel psykisk handikappet jente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En dommer trakk seg fra en rettssak i Malmö i Sverige etter alvorlige trusler. Også den nye dommeren har fått trusler, men fullfører saken med omfattende politibeskyttelse.

Ti menn mellom 17 og 67 år er tiltalt i saken som gjelder menneskehandel, voldtekt og grov utnyttelse av en 14 år gammel psykisk handikappet jente.

Da den første dommeren fratrådte etter at saken hadde pågått én dag, ble det først oppgitt at hun var blitt plutselig syk. Senere ble det kjent at årsaken var trusler. Også aktor i saken og politifolk som har etterforsket den, er blitt truet.

En 36 år gammel mann og en 18 år gammel kvinne er pågrepet som mistenkte for å ha kommet med trusler mot aktor og politifolk, men ikke for truslene mot dommerne.

Den nye dommeren i saken som går i tingretten i Malmö, Björn Hansson, skal ha fått truslene over telefon fredag.

- Når dommere blir angrepet, er det et angrep på rettssikkerheten. Det er svært alvorlig, sier sjefen for Malmö tingrett, Eva Wendel Rosberg. Hun forteller at man nå har innledet et bredt samarbeid mellom flere instanser for å beskytte seg og slå tilbake mot truslene.

Også justisminister Beatrice Ask tar saken meget alvorlig.

- For meg som justisminister er det viktig at rettsvesenet ikke bøyer seg for trusler, sier hun til TT.

(NTB)