Svensk domstol fryser midler i Vimpelcom-saken

Stockholms tingsrett har i dag avgitt en kjennelse om å fryse ytterligere 55 millioner amerikanske dollar i Vimpelcom-saken.

FORKLARER SEG: Mens Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas forklarer seg for næringsminister Monica Mæland er det blitt kjent at Stockhoms tingrett har frosset opp til 55 millioner amerikanske dollar som tilhører selskapet Takilant Ltd. i Nordea.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORKLARER SEG: Mens Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas forklarer seg for næringsminister Monica Mæland er det blitt kjent at Stockhoms tingrett har frosset opp til 55 millioner amerikanske dollar som tilhører selskapet Takilant Ltd. i Nordea. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Pengene kan være bestikkelser for lisenser til det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom i Usbekistan.

Underrettsdommer Thomas Sander i Stockholms tingsrett sier til Dagbladet at det ble avgitt en kjennelse i denne saken sist fredag, men at kjennelsen ikke vil bli skriftlig tilgjengelig før torsdag eller fredag denne uka.

- Tingretten har tatt en beslutning som støtter begjæringen fra den nederlandske statsadvokaten som vil ha alle verdier i selskapet Takilant Ltd frosset ved selskapets konti i Nordea. Det dreier seg om et samlet beløp på opptil 55 millioner amerikanske dollar. Selskapet skal i dag ha opptil 30 millioner dollar på konti i Nordea, sier Thomas Sander.

Nederlandske myndigheter etterforsker hvorvidt presidentdatter Gulinara Karimona, som reell eier av Takilant, indirekte har mottatt betalinger fra Vimpelcom og TeliaSonera som motytelse for lisenser og tillatelser.

Pengene skal ha gått til postboksselskapet Takilant, som kontrolleres av landets presidentdatter, jetsetteren Gulnara Karimova.

- Bestikkelser Dagbladet har fått oversendt bakgrunnsdokumentet til Stockholms tingrett. Der står det at det pågår etterforskning i Nederland etter en mistanke om korrupsjon. Etterforskningen er rettet mot selskapene Vimpelcom Ltd, TeliaSonera, UTA Holding B.V og TeliaSonera Uzbek Holding B.V., delvis også mot Gibraltar-registrerte selskapet Takilant Ltd.

Vimpelcom, som delvis eies av norske Telenor, skal ved to anledninger ha betalt tilsammen 55 millioner amerikanske dollar til Takilant Ltd. i november 2007, og 30 millioner dollar i oktober 2011. Nederlandske påtalemyndigheter mener at disse utbetalingene er å regne som bestikkelser for å få myndighetene i Usbekistan til å gi lisenser og tillatelser til Vimpelcom. Det vises i dokumentet til at personene bak Takilant Ltd. har hatt avgjørende innflytelse til å få dette ordnet gjennom tjenestemenn i de lokale telemyndighetene.

Korrupsjonsskandale Telenor redegjør i dag for hva selskapet visste om angivelige korrupsjonsutbetalinger i Usbekistan. Næringsminister Monica Mæland (H) har bedt Telenor orientere om VimpelComs aktiviteter i Usbekistan.

- Det er først og fremst VimpelComs styre og ledelse som har ansvar for spørsmålene som er reist i denne saken. Som en betydelig minoritetsaksjonær i VimpelCom har Telenor en rolle i å kommunisere forventninger om å etterleve regelverk og å håndtere samfunnsansvar, sier Monica Mæland.

Daværende næringsminister Trond Giske ba om en redegjørelse om de samme forholdene i 2012. Da la han saken død etter forsikringer fra Telenor-sjef og Vimpelcom-styremedlem Jon Fredrik Baksaas om at lisenskjøpet i Usbekistan hadde gått rettsmessig for seg.

Men etterforskningen mot Vipelcom og svenske TeliaSonera har fortsatt, og de samme ubehagelige spørsmålene har blusset opp igjen.

Berndt Berger er påtaleansvarlig ved den svenske Riksenheten mot korrupsjon. I Sverige leder han etterforskningen mot TeliaSonera, som er mistenkt for grov korrupsjon på 250 millioner amerikanske dollar i Usbekistan.

Flere av TeliaSonera-toppene har allerede gått av som følge av avsløringene, som begynte i 2012.

- Samme framgangsmåte I 2012 var det også søkelys på Telenor, som er inne i Usbekistan via en eierpost i det russiske mobilselskapet Vimpelcom. Da forsikret konsernsjef Jon Fredrik Baksaas daværende næringsminister Trond Giske om at Vimpelcoms inntog i det Usbekiske markedet hadde vært av en helt annen art enn TeliaSoneras.

- Jeg fikk klare forsikringer om at deres sak var helt annerledes, sa Trond Giske til DN mandag.

Men Berndt Berger sier til Dagbladet at Vimpelcoms inntog på det Usbekiske mobilmarkedet fulgte samme oppskrift som den som har felt flere TeliaSonera-topper:

- Avtalene overensstemmer. Kjøpene er gjort på samme vis, ved at man betaler til Takilant, sier Berger.

Trond Giske har ikke besvart Dagbladets henvendelser angående saken, men sa til Klassekampen tirsdag at opplysningene om de konkrete utbetalingene var ny informasjon for ham. Til Klassekampen sier Giske at han «ikke fikk vite» at det hadde gått penger til det korrupsjonssiktede firmaet Takilant.

Ifølge Klassekampen har seks Telenor-topper godkjent utbetalingene til Takilant igjennom sine verv som styremedlemmer i Vipelcom.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer