Svensk drapsmann på rømmen

Den svenske politidrapsmannen, bankraneren og nynazisten Tony Olsson rømte natt til onsdag fra et fengsel i Södertälje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre andre innsatte lyktes også med å flykte, etter først å ha truet vaktene i fengselet med en pistol.

Ved hjelp av to kvinnelige vakter som gisler tvang rømlingene seg ut av fengselet før de forsvant i en ventende bil.

Ifølge politiet ble det avfyrt skudd inne i fengselet, men ingen skal ha kommet til skade. Det er ikke kjent hvem de tre som rømte sammen med Tony Olsson er, men de sonet fengselsstraffer på mellom tre og tolv år for blant annet ran og mishandling.

Riksalarm

Politiet slo straks riksalarm da flukten ble kjent, og tok opp jakten på Olsson som soner en livstidsdom for bankran og drap på to politimenn ved en veisperring i Malexander i mai 1999.

Etter noen uker på flukt ble Olsson pågrepet av politiet i Costa Rica og satt på et fly hjem til Sverige.

Olssons to medskyldige, Jackie Arklöv og Andreas Axelsson, soner også livstidsdommer for ranet av Östgötabanken og drapet på de to politimennene utenfor Kisa.

Axelsson ble såret under skuddvekslingen med de to politimennene og pågrepet kort tid etter. Arklöv ble skutt og såret under pågripelse noen dager senere.

Leiesoldat

Begge de to tilhørte i likhet med Olsson det nynazistiske miljøet i Sverige, og Arklöv har i tillegg bakgrunn som leiesoldat i kroatisk tjeneste. I 1995 ble han dømt til 13 års fengsel for krigsforbrytelser i Bosnia, men ble løslatt etter ett års soning.

Alle de tre soner livstidsdommer for grovt ran, drap og drapsforsøk. Arklöv tilsto i 2001 at det var han som skjøt ned og drepte de to politimennene ved veisperringen utenfor Kisa.

Olssons og Axelssons forsvarer krevde saken gjenopptatt, men fikk endelig avslag av den svenske riksadvokaten i juni 2001.

(NTB)

I juni 1999 ble Olsson hentet på en flyplass ved hovedstaden San Jose i Costa Rica, etter han hadde drept en politimann hjemme i Sverige.