Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk ektepar savner 18 familiemedlemmer

Ingen kontakt siden tyfonen Haiyan rammet Filippinene.

BEKYMRET: Det svenske ekteparet Thomas og Jocelyn Grönberg frykter for livet til 18 slektninger på Filippinene. De har ikke fått tak i dem siden supertyfonen Haiyan rammet landet. Foto: Privat/Expressen
BEKYMRET: Det svenske ekteparet Thomas og Jocelyn Grönberg frykter for livet til 18 slektninger på Filippinene. De har ikke fått tak i dem siden supertyfonen Haiyan rammet landet. Foto: Privat/Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thomas og Jocelyn Grönberg blir svært urolige når de ser TV-bilder fra katastrofeområdene på Filippinene.

Det svenske ekteparet savner 18 slektninger etter at den kraftige tyfonen Haiyan feide over deler av øynasjonen i helga og etterlot seg ufattelige skader.

- Dette er veldig vanskelig. Min mor, søster og bror er tre av dem jeg ikke får tak i, sier Jocelyn Grönberg til den svenske avisa Expressen.

Ingen kontakt Hun ble født i byen Tacloban, som ble svært hardt rammet av tyfonen, og har slektninger både her og på øyene Cebu og Mindano.

OVERLEVDE: Abigial Siozen (30) reddet livet ved å gjemme seg på badet sammen med sin nyfødte sønn. Foto: Anne-Sofie Näslund / Expressen
OVERLEVDE: Abigial Siozen (30) reddet livet ved å gjemme seg på badet sammen med sin nyfødte sønn. Foto: Anne-Sofie Näslund / Expressen Vis mer

- Vi får ikke kontakt med dem i det hele tatt. Det er kjempevanskelig. Ett av husene hvor noen av slektningene mine bor, ligger rett ved havet, og det må være store ødeleggelser der. Jeg tenker på slektningene mine hele tida, dette er vanskelig for meg. Min mor Lilja har vært i Sverige og hilst på oss og til og med bodd her i ett år. Jeg håper noen gir lyd fra seg, sier hun.

Hun og ektemannen har vært i Tacloban flere ganger.

- Det er normalt et veldig livlig sted, men nå er alt jevnet med jorda. Det ser ut som en stor søppelhaug på bildene, sier han.

Håper fortsatt Rundt 10 000 personer har vært fryktet omkommet i denne byen, men i går ble anslagene kraftig nedjustert til rundt 2000-2500 døde totalt.

SAVNET: Jocelyn Grönbergs mor Lilja har fortsatt ikke gitt lyd fra seg. Foto: Privat/Expressen
SAVNET: Jocelyn Grönbergs mor Lilja har fortsatt ikke gitt lyd fra seg. Foto: Privat/Expressen Vis mer

- Når du ser på bildene derfra, forstår du hvor ille situasjonen er, og man lurer jo på hvordan folk i det hele tatt har klart å overleve. Jeg håper det har gått bra med alle våre kjære, sier Thomas Grönberg.

Mange av historiene fra konas hjemland er hjerteskjærende, og situasjonen for de overlevende prekær. Hjelpeorganisasjoner melder om mangel på rent vann, mat og elektrisitet, og de enorme ødeleggelsene gjør det vanskelig å få nødhjelpen raskt fram til ofrene. Tusenvis prøver å flykte fra de rammede områdene. Samtidig finnes det glimt av håp.

Gjemte seg på badet Abigial Siozen gjemte seg på badet sammen med sin 14 dager gamle sønn mens tyfonen herjet. Hun kan fortsatt ikke tro at de faktisk overlevde. I nabohuset er flere mennesker savnet, men det orker hun ikke engang å tenke på.

- Badet er det eneste som er igjen. Alt annet er borte, sier hun til Expressen.

SAVNET: Jocelyn Grönberg har heller ikke fått tak i sin bror Salvador etter at tyfonen Haiyan herjet Filippinene i helga. Foto: Privat/Expressen
SAVNET: Jocelyn Grönberg har heller ikke fått tak i sin bror Salvador etter at tyfonen Haiyan herjet Filippinene i helga. Foto: Privat/Expressen Vis mer

Thomas og Jocelyn Grönberg håper deres overlevende slektninger vil holde seg borte fra katastrofeområdene.

- Vi har prøvd å forklare slektningene våre i Manila at de ikke må reise til de verst rammede områdene for å lete opp venner og slektninger. Det er for risikabelt, sier Thomas.