Svensk elg stjal DBS-sykkel

Björns herresykkel ble for fristende for elgkua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ni får en ny Sverige-vits, nu va? sier svenske Björn Helamb til Dagbladet.no.

Det var elgkua Hängöre, som har fått navnet på grunn av sitt deformerte øre, som stakk av med sykkelen til svensken. Sammen med kona Monica driver han hytteutleie og campingplass i Vuoggatjålme som ligger midt på Polarsirkelen like ved grensa mot Norge.

- Vi så det ikke tyveriet selv, men noen av gjestene våre kom løpende inn og fortalte at elgen hadde strøket til skogs med sykkelen rundt halsen, forteller Björn Helamb til Dagbladet.no.

Elgkua har vært en fast gjest hos ekteparet siden 1995. Den er velkommen, men i tillegg til det hengende øret er den også plaget med en total mangel på respekt for privatlivets fred.

- Ja, den pleier å titte inn av vinduet mens vi spiser, og virker ikke som den er sjenert i det hele tatt, sier Helamb.

Elsker roser

Dessuten har elgen forelsket seg i ekteparet Helambs rosebed. I år var de imidletid forberedt, og Björn hadde satt sykkelen sin som beskyttelse foran favorittrosene. Hängöra lot seg ikke stoppe av den norske 5 girs herresykkelen, og stakk hodet gjennom ramma for å få tak i godsakene. Da hun var forsynt, fikk hun imidlertid med seg sykkelen som et litt ubeleilig anheng. Sykkelen ble funnet igjen et par hundre meter unna, men i basketaket hadde tohjulingen fått hard medfart.

- Jeg har forsøkt å rette den ut med spett og slegge. Nå går hjulene rundt igjen, men det går ikke an å sykle på den. Jeg må nok se meg om etter en ny sykkel, sier svensken.

Faste rutiner

Björn Helamb forteller at Hängöra er et vanedyr.

- Vi har en bekjent på en gård ved Arjeplog 105 kilometer sørøst for Vuoggatjålme. Han har besøk av elgen hver vinter.

Men om våren tar Hängöra turen tilbake til ekteparet Helamb. Fra slutten av mai til starten av juni er hun på plass, forteller Björn.

- Så forsvinner hun bare, og vi aner ikke hvor hun er. Tre-fire uker seinere er hun tilbake, og da har hun med seg to kalver. Det er alltid spennende om hun har en eller to kalver, men nå har det vært to flere år på rad.

Fredet av jegerne

Hängöra har fått kultstatus på stedet. Selv om hun pleier å være i Vuoggatjålme under elgjakta, er hun nærmest fredet.

- Det er ikke snakk om at jegerne skyter henne. Folk her synes hun er morsom, forteller Helamb.

Historien om sykkeltyveriet har fått mye oppmerksomhet, og Björn Helamb innser at han nå er i ferd med å bli en svenskevits i Norge. Men han benytter anledningen til å slå tilbake:

- Du får hilse DBS og si at de må lage sterkere sykler.

SYKKELTYV:</B> Elgkua Hängöra stjal en DBS herresykkel i Sverige.