Svensk folkeavstemning om ØMU

Sverige skal avholde folkeavstemning om hvorvidt landet skal bli medlem i EUs Økonomiske og Monetære Union (ØMU).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallet i det regjerende sosialdemokratiske partiet stemte på sitt landsmøte i dag for medlemsskap i ØMU. Samtidig ga partiets ledelse etter for kravet om en folkeavstemning, som kom fra både ØMU-motstandere og ØMU-tilhengere i partiet.

Ledelsen hadde helst villet slippe en folkeavstemning, og heller sett at velgerne hadde blitt spurt om dette i forbindelse med et riksdagsvalg.

Ettersom samtlige av de andre partiene i den svenske riksdagen har uttalt at de ønsker en folkeavstemning, er det med dagens beslutning i praksis klart at en slik avstemning kommer til å bli holdt.

Hva de svenske velgerne mener, er usikkert. Meningsmålinger viser at det er ganske likt mellom ja og nei, men mange velgere sier de ikke har bestemt seg. Usikkerheten bygger delvis på at det sosialdemokratiske partiet så lenge har latt være å ta stilling og veilede sine medlemmer.

Nå har partiet omsider bestemt seg, selv om det var uenighet også der, og statsminister Göran Persson har klart sagt fra at han tror på ØMU.

(NTB)