Svensk forfatter forgiftet samboeren med cyanid

Stjal verdisakene hans mens gifta spredte seg i kroppen. Nå er hun dømt til 16 års fengsel.

ÅSTED: Cyanidforgiftningen skal ha skjedd i dette sommerhuset. Foto: Foto: Janne Åkesson / Swepix
ÅSTED: Cyanidforgiftningen skal ha skjedd i dette sommerhuset. Foto: Foto: Janne Åkesson / SwepixVis mer

En lørdagskveld i midten av februar i fjor rykket et ambulansehelikopter ut til et sommerhus i Norrtälje, nord for Stockholm. En gullsmed (57) hadde fått hjertestans, og livet hans sto ikke til å redde.

Til tross for familiens mistanker om at noe ikke var som det skulle, ble dødsfallet først ansett som naturlig. Først seinere ble det gjennomført analyser som viste at mannen hadde spor av cyanid i blodet.

Samboeren dømt

En drapsetterforskning ble satt i gang, og mistanken ble rettet mot mannens samboer, en kvinnelig forfatter, som er et fast innslag i Stockholms kulturelite, ifølge Expressen.

På hjemmesidene til sitt eget forlag omtaler hun seg selv som journalist, forfatter og KBT-terapeut. I april ble hun tiltalt for drap og grovt tyveri. Hun skal ha stjålet mannens smykker, klokke og telefon like etter at han ble forgiftet.

Mandag ble kvinnen dømt til 16 års fengsel i Norrtälje tingrett. Ifølge dommen, som Dagbladet har fått tilgang til, skal hun ha tatt cyaniden fra samboerens arbeidsplass. To dager etter hans død skal hun også ha stjålet flere ting av stor verdi fra dødsboet, både fra sommerhuset og fra butikken hans.

De tekniske bevisene mot henne er mangelfulle, erkjenner retten, men dommen konstaterer at det ut fra aktoratets utredning og framlagte indisier er urimelig at noen andre kan stå bak.

Hun skal flere ganger ha oppgitt motstridende og feilaktige forklaringer. Både før og etter dødsfallet skal hun også ha gjort søk på nett etter blant annet gift, giftdrap og om det er mulig å oppdage.

Motivet for drapet er uklart, men dommen foreslår at det kan ligge økonomiske motiver bak, eller at det skyldtes problemer i forholdet.

- Hun er forferdet

Kvinnens advokat, Björn Hurtig, bekrefter at hans klient kommer til å anke saken. Han forteller at hun er forferdet og skuffet, ettersom hun mener hun er uskyldig dømt.

Han går også hardt ut mot tingrettsdommerne i saken.

- Jeg har sjelden, om noensinne, sett en straffesaksdom der man så mange ganger påpeker at «den tiltalte har ikke bevist...» - det strider mot selve bevisbyrden i en rettssak. Den mistenkte skal ikke bevise noen ting, staten har den fulle bevisbyrden, sier han til Expressen.

Norrtälje tingrett har ikke besvart henvendelser vedrørende kritikken.