Svensk forfatter: Stoltenbergs holdning til Libya-krigen sjokkerte svenskene

Daværende statsminister Jens Stoltenberg sjokkerte i 2011 svenske sosialdemokrater med sin holdning til krigen i Libya, ifølge en ny bok.

SJOKKERTE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal ha sjokkert svenske sosialdemokrater med sin holdning til Libya-krigen i 2011. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SJOKKERTE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal ha sjokkert svenske sosialdemokrater med sin holdning til Libya-krigen i 2011. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tidligere kjent at Jens Stoltenberg var den viktigste pådriveren da Norge gikk til krig i Libya i mars 2011. I en ny bok av den svenske forfatteren Daniel Suhonen kommer det fram at de svenske sosialdemokratene ble sjokkert over Stoltenbergs holdninger til krigen, skriver Klassekampen.

Ifølge Suhonen begrunnet Stoltenberg bombingen med at krigen var «utmerket trening for det norske luftvåpenet», et utsagn som ifølge boka både sjokkerte og provoserte sentrale svenske sosialdemokrater.

- Flere protesterte og mente det var kynisk, og at Stoltenberg var i hendene på sitt eget forsvar. Krig er virkelighet for menneskene på bakken, det er ikke en øvelse, sier Suhonen.

Norske fly slapp til sammen 567 bomber over Libya, den største norske krigsinnsatsen siden andre verdenskrig. (NTB)

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes å komme i kontakt med Jens Stoltenberg.