Tatovering

Svensk forsker slår tatoveringsalarm

61 prosent av tatoveringsblekk bestilt på nett inneholder uoppgitte, forbudte eller skadelige pigmenter, ifølge en ny studie.

KAN VÆRE SKADELIG: Over halvparten av tatoveringsblekket som bestilles på nettet inneholder forbudte eller skadlige pigmenter. Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB
KAN VÆRE SKADELIG: Over halvparten av tatoveringsblekket som bestilles på nettet inneholder forbudte eller skadlige pigmenter. Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Nesten alle i verden kan bestille omtrent hvilket tatoveringsblekk de vil på nett, sier kjemiprofessor Yolanda Hedberg.

Hun og det internasjonale forskningsteamet bak en studie publisert i Contact Dermatitis, gjorde nettopp det.

73 blekkprøver ble bestilt fra leverandører og på nett i Sverige. De ble deretter analysert for å se om ingredienslisten og informasjonen på produktene holdt mål sammenliknet med hva de faktisk inneholder. Ni av ti nådde ikke opp til bransjekravene, og de fleste inneholdt ikke det som sto på ingredienslista.

- Denne studien viser at tatoveringsblekk burde kontrolleres bedre, og forbrukere burde være mer forsiktige, sier Hedberg ifølge Medical Express.

Slapt i USA

Undersøkelsen fant at 93 prosent av blekkene ikke oppfyller kravene til innholdsinformasjon i Europa. Det manglet opplysninger som utløpsdato, partinummer, renhetsgrad og kontaktinformasjon til produsent. De potensielt skadelige metallene nikkel og krom ble funnet i alle blekkprøvene.

Det ble til og med påvist arsenikk, bly og kvikksølv i tre blekk.

20 av de 73 blekkprøvene ble kjøpt fra samme nettside. Til tross for at det var snakk om 20 ulike farger og ulikt blandingsforhold mellom ingrediensene, hadde alle likelydende ingrediensliste, som viste seg å være feilaktig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer