Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk fotograf drept i Afghanistan

Den svenske TV-fotografen Ulf Strömberg (42) ble skutt og drept i byen Taloqan seint i går kveld. Strömberg er den åttende reporteren som mister livet under dekningen av krigen i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsfotografen Ulf Strömberg (42) ble skutt og drept da han og tre andre svenske journalister, samt en afghansk oversetter, ble overfalt mens de lå og sov i et i hus i Taloqan nord i Afghanistan, melder TV4 på sin nettside.

Strömberg ble skutt i brystet, og døde kort tid etter på vei til sykehus.

Angrepet fant sted klokka 02 natt til i dag lokal tid - klokka 22 norsk tid. Hensikten med overfallet skal ha vært å tilrane seg satellitttelefoner og penger. Strömberg og de andre journalistene ble overfalt i Taloqan et stykke sørøst for byen Kunduz, som ble tatt under Nordalliansens kontroll i går morges. Journalistenes hus lå i i nærheten av kampområdene, melder Aftonbladets nettutgave.

Hørte to skudd

Det var tungt bevæpnede ransmenn som tok seg inn i huset der journalistene og oversetteren overnattet.

- En mann sa til Aftonbladets medarbeider Martin Adler: «Nå skal vi ta dere utenfor og drepe dere», forteller Strömbergs TV4-kollega, journalist Rolf Porseryd, til nyhetsbyrået Reuters.

Oversetteren skal ha bedt ranerne skåne journalistene. Han minnet dem på at det var midt i muslimenes hellige måned Ramadan, og at journalistene hadde familie hjemme.

Ranerne skal deretter ha gått videre til rommet hvor Strömberg og Porseryd lå og sov. Strömberg skal ha åpnet soveromsdøren, men slengt den igjen da han så de væpnede mennene.

- Jeg hørte to skudd og Oluf som skrek «Jeg har blitt skutt. Jeg dør» i det han falt ned på bakken, sa Porseryd.

Strömberg ble truffet av ett av skuddene i brystet, mens det andre skuddet gikk i veggen. Han ble fraktet til et lokalt sykehus for behandling, men døde av skadene. Ransmennene kom seg unna med en satellitttelefon og flere tusen dollar, melder NTB.

Rolf Porseryd befinner seg fremdeles på stedet. Han og Strömberg utgjorde ett av to reportasjeteam i Afghanistan fra svensk TV4. Det andre teamet befant seg i Kabul da kollegaen ble drept i Taloqan. TV4 vil forsøke å fly de tre gjenværende kollegene hjem fra Afghanistan i dag, melder Expressens nettutgave.

Åtte reportere drept

I natt fikk Ulf Strömbergs kone og tre barn meldingen om det tragiske dødsfallet. En prest var ifølge Expressen med for å overbringe familien dødsbudskapet. Avdøde Ulf Strömberg vil bli fraktet hjem til Sverige så snart som mulig, trolig i løpet av dagen.

Med Strömberg er åtte reportere bekreftet drept i Afghanistan siden USA innledet sin offensiv i oktober.

Hele Norges coronakart