Svensk fyllekjører slapp straff

En 24-åring fra Sverige tilsto at han trolig var beruset da han kjørte bil og forårsaket en trafikkulykke i Ulsteinvik i Møre og Romsdal. Han tilsto også at han drakk alkohol etter å ha stukket av fra trafikkuhellet. Likevel ble han frikjent for begge deler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha stukket av fra ulykken ble svensken pågrepet av lensmannen og promilletestet. Blodprøven viste da 1,74 i promille. Men mannen ble frikjent fra tiltalen om promillekjøring, fordi retten ikke kunne slå fast om inntaket av alkohol hadde skjedd før eller etter bilkjøringen, skriver Sunnmørsposten.

Selv om 24-åringen erkjente at han antakelig var beruset også da han kjørte bilen og da ulykken skjedde, kunne ikke retten legge dette til grunn som sikkert, siden det framsto som en løselig antakelse fra hans side.

Svensken sto imidlertid også tiltalt for å ha drukket alkohol etter et biluhell som han burde ha skjønt kom til å bli etterforsket av politiet. Men også på dette tiltalepunktet ble han frifunnet, til tross for blodprøven som viste 1,74 i promille.

Årsaken til denne frifinnelsen blir forklart med rettsvillfarelse. I Sverige er det nemlig ikke noen slik lov. Ettersom svensken bare oppholdt seg en kort stund i Norge, og heller ikke er yrkessjåfør, var det ingen grunn til at han skulle kjenne veitrafikkloven i andre skandinaviske land, heter det i dommen.

Derimot ble 24-åringen dømt for å ha stukket av fra et biluhell uten å forsikre seg om at ingen var blitt skadd. Resultatet ble 14 dager betinget fengsel og en bot på 2.000 kroner.

(NTB)