Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk grevinne (83) stakk av fra politi og 76 mill. i skattegjeld i 1987

Gikk under jorda i Paraguay. Nå har hun plutselig dukket opp igjen - på Facebook.

RØMTE I 1987: Grevinnen Ulla Bielke forsvant fra Sverige og etterlot seg en skattegjeld på over 76 millioner kroner. Foto: NTB/Scanpix
RØMTE I 1987: Grevinnen Ulla Bielke forsvant fra Sverige og etterlot seg en skattegjeld på over 76 millioner kroner. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grevinnen Ulla Bielke forsvant fra Sverige og etterlot seg en skattegjeld på over 76 millioner kroner, melder svenske Kvällsposten.

I mer enn 25 år har hun oppholdt seg i Sør-Amerika, men nå har det første livstegnet av henne siden 1995 dukket opp - på Facebook.

Etter en spektakulær lånekarusell på slutten av 80-tallet, fikk svenske myndigheter øynene opp for grevinne Ulla Bielke.

Arrestert Hun, som var utdannet arkeolog med spesialisering innen bronsealdergraver, og en avholdt godseier i Skåne, sto plutselig mistenkt for skattebedragerier av enorme proporsjoner.

Høsten 1987 ble Ulla Bielke arrestert. Hun satt i arresten i noen dager, men ble så sluppet ut mens etterforskning pågikk. Bielke ble fratatt passet sitt, og fikk reiseforbud. Kort tid etter, var godset hennes solgt og grevinnen forduftet.

Daværende statsadvokat Bo Skarinder uttalte seg om saken i fjor.

- Vi forsto ikke hvor stor fluktfare som var forbundet med henne. Så i ettertid var det selvfølgelig en tabbe av meg ikke å begjære henne fengslet, sier Skarinder.

Huset til Nicaraguas diktator Bielke var og ble borte, og det samme med de 76 millioner kronene Staten så gjerne ville ha.

Snart ble det kjent at grevinnen var i Paraguay sammen med sin familie, et land Sverige ikke har utvekslingssamtale med. Der jobbet hun med jordbruk, og holdt seg effektivt unna svenske medier og myndigheter.

Og hun bodde sammen med sin familie i et hus der Nicaraguas styrtede diktator Anastatio Somoza før han ble skutt i 1981.

Foreldet I 2004 ble imidlertid saken mot henne foreldet, og hun risikerer ikke lenger fengselsstraff. Familiært har hun i denne perioden blitt både farmor og enke.

Nå har plutselig en Ulla Bielke dukket opp på Facebook, og alt tyder på at det er den 83 år gamle grevinnen. Hun skriver at hun er fra Visby og at hun har studert ved Upssala universitet. Det stemmer med virkeligheten.

Flere av vennene hennes på Facebook bor på Gotland eller har bånd dit. Andre bor i Skåne, og har koblinger til når Bielkes familie bodde der. En siste gruppe bor i Paraguay, akkurat som Bielke selv.

Kvällsposten har snakket med Facebook-venner som vil være anonyme. De sier det er Bielke som har sourt dem om å bli Facebook-venner.

- Gøy at hun er med De uttrykker forundring over at 83-åringen nå har dukket opp på nettsamfunnet, etter så lang tid utenfor offentligheten.

- Hun virker ikke være så mye på Facebook, men det er gøy at hun er med, sier en av vennene hennes.

Den svenske avisa har forsøkt å kontakte henne på Facebook, men har ikke fått svar. Hun har ikke pratet om skattegjelda si siden 1995, da hun ble intervjuet av Svenska Dagbladet.

- Jeg vet ikke om jeg har gjort noe feil. Jeg har min tolkning, skattemyndighetene har sin, sa hun. Grevinnen snakket også om hvor bra hun har det i Paraguay.