SPRITEN DØR UT: Det er dårlige tider for svenske hjemmebrennere. Bildet er fra et beslag av 300 kg sukker og gjær som skulle brukes i spritproduksjon i Trondheim i 1995. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
SPRITEN DØR UT: Det er dårlige tider for svenske hjemmebrennere. Bildet er fra et beslag av 300 kg sukker og gjær som skulle brukes i spritproduksjon i Trondheim i 1995. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIXVis mer

Svensk hjemmebrent dør ut

Drikker heller brennevin fra andre EU-land og ulovlige spritfabrikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Hjemmebrenningen er i ferd med å dø ut i Sverige. Billig brennevin fra andre EU-land og regelrette spritfabrikker drevet av organiserte kriminelle tar over fra den tradisjonelle, ulovlige hjemmeproduksjonen.

På 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet ble rundt 1.000 personer hvert år anmeldt for ulovlig framstilling av brennevin i Sverige. Men i fjor ble det bare registrert 217 anmeldelser, viser statistikk fra svenskenes kriminalitetsforebyggende råd.

Utviklingen går samme vei over hele landet.

- Da EU åpnet sine porter for alkohol, begynte markedet for hjemmebrent å minke. Man kan kjøpe billig alkohol i Tyskland og innføre den til Sverige, sier polititalsmann Per Ström.

Langing - Hjemmebrenningen finnes fortsatt, men omfanget er betydelig mindre enn før, påpeker Ström som er informasjonssjef ved politiet i regionen Värmland. I dag er langing, ulovlig salg av alkohol, et langt større problem, tilføyer han.

Tørste svenske ungdommer kjøper i dag sjelden sprit fra hjemmebrennere. I stedet går de til langerne som ofte selger fra private garasjer eller fra bagasjerommene på biler, slik at omfanget av salget i hvert enkelt tilfelle ikke er så stort.

- Det kan være hvem som helst som selger i liten skala, for eksempel pensjonister eller sykmeldte. De forsørger seg delvis på denne måten, forteller informasjonssjef Ström til det svenske nyhetsbyrået TT.

Fabrikker Dagens hjemmebrennere opererer ofte i langt større skala og produserer nærmest på industriell basis. I juni 2004 ble en slik ulovlig spritfabrikk ødelagt i en voldsom eksplosjon utenfor Timrå nordøst i Sverige.

Øyenvitner fortalte at takplater ble kastet til værs langt over tretoppene rundt bygningen. I ruinene fant politiet rester av datastyrte destillasjonsapparater, nedgravde ledninger og 14.000 liter sats.

I fjor avslørte politiet en organisert spritliga som opererte i den sørsvenske regionen Halland og i byen Jönköping i de midtre delene av landet. Ligaen omsatte for millioner av kroner, og lederne ble dømt til flere år i fengsel.

(NTB)