Svensk homovedtak skaper splid

Svenske sosialdemokrater går i utakt med egne kjernevelgerne, advarer en svensk professor. Bakgrunnen er vedtaket om at homofile og lesbiske par skal få adoptere barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket om adopsjoner for homofile ble gjort av den svenske Riksdagen sent onsdag kveld. I Norge førte beslutningen til en opphetet debatt om hvorvidt også norske homofile og lesbiske par bør gis adgangen til å vurderes som adoptivforeldre.

Men også i Sverige er vedtaket omstridt, selv om det var stort flertall for det i den svenske Riksdagen. Ifølge en undersøkelse som professor Stefan Svallfors ved Umeå universitet har gjort, er særlig sosialdemokratenes kjernevelgere, de tradisjonelle arbeiderne, skeptiske til homoadopsjoner.

- Det er tydelige klasseskiller. Arbeidere er mer negative enn tjenestemenn, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Svensker og tyskere

Svallfors har undersøkt holdningene til homoseksuelle hos ulike befolkningsgrupper i Sverige, Tyskland, England og USA. Undersøkelsen skal presenteres på en konferanse i Australia i sommer.

Undersøkelsen viser at svenskene, framfor alt de yngre og velutdannede, er blitt betydelig mer positive til homoseksuelle. Men i gruppen tradisjonelle arbeidere er det atskillig mer skepsis.

Ifølge undersøkelsen tenker svensker og tyskere omtrent det samme, mens amerikanerne er mye mer skeptiske, særlig gjelder dette for gruppen tradisjonelle arbeidere.

Advarer mot velgerflukt

Ifølge den svenske LO-økonomen Irene Wennemo er det stor risiko for at sosialdemokratene støter fra seg sine kjernevelgere når de velger å være frontfigurer i liberale spørsmål.

- Et parti som vil ha folkelig støtte kan ikke støte fra seg velgerne sine. Da skapes det grobunn for fremveksten av populistiske partier, sier Wennemo som sier at hun personlig er tilhenger av at homofile og lesbiske får adoptere barn.

Wennemo mener at de godt utdannede sosialdemokratene som sitter i det svenske sosialdemokratiets ledelse, ris av en liberal trend.

- Selv om det kanskje kan virke kjedelig, bør man holde igjen litt og utrede en gang til før man bestemmer seg, sier hun.

Sosialdemokratenes partisekretær, Lars Stjernkvist, mener derimot at partiet bør gå foran og være opinionsdannende.

- Alle skal ha de samme rettighetene, for meg finnes det ikke noe valg. Et parti må passe seg for å bli for taktisk, sier Stjernkvist.

(NTB)