<strong>SENDTE HØYGRAVID HJEM:</strong> Skånes universitetssykehus i Lund sendte hjem en høygravid kvinne. Dagen etter var barnet dødt. Foto: Roger Lundholm / Skånes Universitetssykehus
SENDTE HØYGRAVID HJEM: Skånes universitetssykehus i Lund sendte hjem en høygravid kvinne. Dagen etter var barnet dødt. Foto: Roger Lundholm / Skånes Universitetssykehus Vis mer

Svensk, høygravid kvinne fikk ikke sykehusplass - barnet døde

Sykehuset innrapporterer seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

S(Dagbladet): I september i fjor ble en høygravid kvinne sendt hjem fra Universitetssykehuset i Skåne på grunn av plassmangel.

Sykehuset besluttet at igangsetting av fødselen kunne vente til dagen etter. Da kvinnen kom tilbake var barnet dødt.

Nå har Universitetssykehuset i Skåne rapportert seg selv inn for Lex Maria, noe som betyr at den svenske Inspektionen för vård och omsorg, tilsynsmyndigheten som fører tilsyn og kontroll med blant annet helsevesenet, vil gjøre en utredelse av hendelsen.

- Vi tok en avgjørelse om at det her kunne vente til i morgen, sier Jessica Wixell Callmer, konstituert institusjonsleder, til Aftonbladet.

På vei hjem skal kvinnen ha ringt til sykehuset og fortalt om veer, men de ba henne vente til dagen etter, når veene var mer regelmessige.

Universitetssykehuset i Skåne har lagt ut en uttalelse på hjemmesidene sine, i forbindelse med sin egen innrapportering:

«En kvinne i 35-årsalderen ble innlagt på kvinneavdelingen ved SUS, Lund i graviditetsuke 28. I uke 41 var blodtrykket for høyt og det fantes eggehvite i urinen. Andre undersøkelser var normale. Man planla igangsetting, men på grunn av plassituasjonen ble det bestemt at kvinnen kunne reise hjem og komme tilbake dagen etter. På vei hjem fikk pasienten veer. Hun kontaktet KK som rådet henne å avvente regelmessige veer hjemme. Når pasienten kom inn for igangsetting på formiddagen, hadde barnet dødd i livmoren. Hendelsen innrapporteres i henhold til lex Maria ettersom det er sannsynlig at barnet hadde overlevd om pasienten hadde blitt lagt inn med en gang for iverksetting av fødselen. Årsaken til det inntrufne skal være at mangel på mulighet til innleggelse påvirket de medisinske beslutningene. Virksomheten setter igang tiltak for å kunne øke antallet sykehusplasser på fødeavdelingen».

- Det er en kjempetragisk hendelse og vi føler med familien. Vi jobber nå med å øke antallet sykehusplasser, sier Wixell Callmer til den svenske avisa.

Sykehuset skal også ha satt i gang en utredning for å løse problemer knyttet til lokale og bemanning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer