Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livet etter det såkalte IS-kalifatets fall:

Svensk IS-kriger: - De hogget til fangens hode løsnet

Khaled Shahadeh (29) er født og oppvokst i Göteborg. Han ønsker fortsatt en islamsk stat, men ikke lik den IS lagde. - Jeg ville ikke reist igjen, sier han i eksklusivt intervju.

KJEMPET FOR IS: Svensken Khaled Shahadeh (29) er født og vokst opp i Göteborg. Sommeren 2012 dro han og flere venner til Syria for å bo i det de håpet ville bli en islamsk stat. Men livet ble ikke helt slik han håpet, sier han i et eksklusivt intervju. Video: Expressen Vis mer

«Jeg skal ikke lyve til deg. Vi vil fortsatt ha et kalifat. Vi vil ha en islamsk stat».

Slik starter Expressens videointervju med Khaled Shahadeh, som er født og oppvokst i Göteborg. Dagbladet har tillatelse til å vise materialet.

Blant de første

Expressen møtte nylig 29-åringen i et kurdisk-kontrollert fengsel for IS-folk i Syria. Der innrømmer svensken at han kjempet for terrorgruppa IS i Syria.

Sommeren 2012 dro han, to kusiner og to venner med bil fra Tyrkia og over grensa til Syria.

- Vi var de første europeerne som kom. De fleste av vennene mine reiste sammen med meg hit, og de døde der, sier Shahadeh.

Dette er to år før IS overrasket en hel verden med å etablere et såkalt islamsk kalifat i store deler av Syria og Irak.

I starten var det lite som var organisert, ifølge Shahadeh, som var med i flere ulike grupper før han til slutt ble med i IS.

- Da vi kom visste vi ikke noe om de ulike gruppene i Syria. Vi praktiserte ikke engang religionen noe særlig. Gruppa vi var med i hadde ikke tilgang til våpen eller noe. Vi måtte kjøpe våpen med egne penger, sier Shahadeh.

Forteller videre at det ikke var treningsleire eller militærøvelser i startfasen.

- Det eneste de lærte oss var hvordan man plukket våpen fra hverandre og satte dem sammen. Så tok de oss med til fjellene. Vi skjøt noen skudd og var klare.

Mange døde

Khaled Shahadeh dro med broren og andre venner. Broren hans døde i Syria i 2013, forteller Shahadeh, før han sier at han foretrekker å prate på arabisk og ikke svensk i intervjuet.

- Før jeg ble skadet, var jeg kriger i den islamske staten. Jeg deltok i slaget om Sheikh Suleiman i Aleppo, og var stasjonert i Al-Safirah, sier han. Og forteller at det verste han opplevde var «hendelser jeg så med egne øyne, som ikke er filmet».

- Det verste var kanske å se fangene som ble ført bort fra Sheik Suleiman i Aleppo. En av fangene hogget de med... hva heter det.. det de hogger trær med... De dro han i håret og hogget til hodet løsnet, sier Shahadeh samtidig som han viser hogge-bevegelser med armen.

SNAKKER UT: Khaled Shahadeh
SNAKKER UT: Khaled Shahadeh Vis mer

Hentet kone i Sverige

Sverige antar at det er rundt 300 svenske som dro til Syria for å bli IS-krigere.

- Jeg har sett mange der. Det hendte at jeg var på markedet og snakket svensk med kameraten min...Da kom andre bort og snakket svensk med oss, forteller han.

Shahadeh skal ifølge Expressen i en periode være en av de 100 mest lojale IS-krigerne, og var med i gruppas indre kjerne. Men skadene han pådro seg hemmet ham, og han dro hjem til Sverige. I Sverige giftet han seg med en kvinne som var søster til én av dem Shahadeh dro med til Syria i 2012.

Vennen døden i 2015 i Syria, samme år som Shahadeh og kona dro inn igjen til Syria. Å komme tilbake til Syria var ifølge 29-åringen ikke det samme.

Ble verre

Han ble mistenkt for å være spion, og han sier at IS-folkene ikke fulgte islam slik de skulle, ifølge Expressen-intervjuet.

- Under det første Syria-oppholdet hjalp vi folket. Under den andre reisen kjente jeg at vi behandlet folk urettferdig. I stedet for å hjelpe, var vi en belastning for folket, sier han i dag.

Men - Shahadeh var én av de som ble igjen med IS-gruppa til de siste, i Baghouz i 2019.

Angrer

Til Expressen sier han nå at livet i det såkalte islamske kalifatet ikke ble helt som Shahadeh har forestilt seg.

- Om jeg hadde reist tilbake i tid, ville jeg ikke ha reist til Syria en gang til, sier han.

Og fortsetter:

- Om jeg hadde reist tilbake i tid, ville jeg kanskje aldri dratt hit i det hele tatt.

Men:

- Jeg vil ikke lyve for deg. Vi vil fortsatt ha et kalifat, vi vil ha en islamsk stat. Men nå tror jeg ikke akkurat denne staten er den riktige islamske staten, sier Shahadeh.

- Unnskyld

Via Expressen ber han sine foreldre om unnskyldning.

- Mine foreldre forsøkte å få meg til ikke å dra. Mammaen min gråt hele tida. Hver gang jeg pratet med henne, ba hun meg om å dra hjem, sier han.

Og vil unnskylde mer:

- Jeg vil ikke bare be min familie, men hele folket om unnskyldning. Om Sverige vil hjelpe oss, la dem gjøre det. Vi er takknemlige om Sverige vil hjelpe oss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling