Svensk journalist alvorlig knivskadd i Kairo

Bert Sundström, som ble tatt til fange i Kairo tidligere i dag, opereres på et sykehus i Kairo.

KNIVSKADD:  Den svenske journalisten Bert Sundström ble i dag bortført i Kairo. Han opereres nå for alvorlige knivskader på et sykehus i Kairo. Dette bildet er hente fra en video som ble tatt i Egypt i dag, noen timer før han ble tatt til fange. Foto. AP Photo / SVT / Scanpix
KNIVSKADD: Den svenske journalisten Bert Sundström ble i dag bortført i Kairo. Han opereres nå for alvorlige knivskader på et sykehus i Kairo. Dette bildet er hente fra en video som ble tatt i Egypt i dag, noen timer før han ble tatt til fange. Foto. AP Photo / SVT / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bert Sundström, som jobber som journalist for Svenske Television (SVT) ble i formiddag tatt til fange i Kairo.

Han opereres nå på et sykehus i byen, etter å ha blitt påført knivskader i buken. I tillegg har han pådratt seg hodeskader, opplyser divisjonssjef Olov Carlsson.

- Han er bevisst, og det går an å prate med ham. Tilstanden er alvorlig men stabil. Vi har et håp om at dette går bra, sier Carlsson til Dagbladet.

Siste kontakt 14.10 Bert Sundström var med i en direktesending senest rundt lunsjtider i dag.

Den siste kontakten SVT hadde med ham var klokka 14.10. Fem minutter senere ringte redaktør Robert Wiström i SVT opp igjen til for å få en rapport fra Tahrir-plassen.

- En arabisk stemme svarte og sa at Bert var tatt til fange. Deretter ble kontakten brutt. Etter dette har det ikke vært mulig å nå ham, sa Robert Wiström, redaktør i SVT, tidligere i dag.

I en telefonsamtale, som ble tatt opp på bånd, sa den arabiske stemmen (direkte oversatt av SVT): «Deres mann er tatt av hæren. Vil dere horeunger ha ham tilbake får dere komme og hente ham.»

Uklart hendelsesforløp Det var ved 19-19.30-tiden i kveld at SVT fikk opplysninger via sine kilder i Kairo at deres reporter befant seg på et sykehus. De fikk det endelig bekreftet klokka 21 i kveld. Det er så langt uklart hvem som har påført ham skadene, og hva som har skjedd.

- Vi har ikke førstehåndsopplysninger om hva som har skjedd. Vi vet heller ikke hvem den arabiske stemmen på telefonen tilhørte - om det var militære, politi eller mobb, sier Carlsson.

Det er to politimenn på plass på rommet hans på sykehuset, og SVT opplyser at de selv har leger på plass.

Norske journalister angrepet Journalister har de siste dagene blitt utsatt for målrettede angrep. Flere har også blitt pågrepet. To journalister fra TV 2 ble i dag ranet av mobben og deretter anholdt av egyptisk militære da de skulle hjem til hotellet etter å ha rapportert fra Tahrir-plassen i Kairo sentrum.

Også to journalister fra DN ble angrepet i dag.

- Vi forsøkte å komme oss inn på Tahrir-plassen fra området ved Det amerikanske universitetet. For å komme fram kjørte vi via bakgater. Plutselig ble vi stoppet av en mobb med kniver, skytevåpen og sverd. De tok både kamerautstyr og mobiltelefoner, sier fotograf Tomm W. Christiansen til Dagbladet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har snakket med sin egyptiske kollega Ahmed Aboul Gheit, og oppfordret egyptiske myndigheter til å stoppe volden og angrepene mot journalister det siste døgnet.
— Vi reagerer sterkt på det som fremstår som systematiske angrep på utenlandske journalister. Mediene må få utføre sitt viktige arbeid uhindret, sa utenriksminister Støre (Ap) i en telefonsamtale med Gheit torsdag kveld, ifølge NTB.