Svensk journalist løy i nazisak

En journalist som lagde en serie artikler om nazister i Sverige, innrømmet i helga at han har løyet både for redaksjonsledelsen og i retten. Den unge reporteren sa opp sin jobb i Aftonbladet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelserien ble publisert i Aftonbladet i januar 1998. Serien handlet om dem nazistiske gruppen NS Stockholm, som hadde kommet med trusler mot Claes Cassel, talsmann for politiet, og programleder Alexandra Pascalidou. Bildene som ble publisert med artiklene, viste maskerte, bevæpnede nazister utenfor hjemmene til politimannen og programlederen.

Journalisten ble først tiltalt for å ha bestilt bildene av nazistene, men ble seinere frikjent i retten.

TRE LØGNER

I helga fikk Aftonbladets sjefredaktør Anders Gerdin et brev fra journalisten, hvor han innrømmet å ha løyet på to punkter: Han sa at han ble oppringt av en anonym kilde i NS Stockholm. Det var ikke sant. Kilden var en medtiltalt nazist som han hadde hatt kontakt med under hele saken. Journalisten sa også at nazistene hadde vist ham bilder og flere filmruller hvor nazister var fotografert utenfor programleder Pascalidou dør. Han fikk kun én filmrull.

Da han ble kalt inn på teppet til Aftonbladets sjefredaktør i går ettermiddag, kom den tredje innrømmelsen: Journalisten hadde tidligere sagt at han betalte 100 kroner til nazistene for en filmrull. Prisen var fem ganger høyere.

METODER

Sjefredaktør Gerdin uttaler seg i dag til den svenske avisa Expressen. De spurte:

- Du har hele tida forsvart hans artikler og hevdet at han avslørte NF Stockholm og at politi og påtalemyndighet går nazistenes ærend. Står du for det i dag?

- Å granske NF Stockholm var kjempeviktig, men slikt skal gjøres med de rette metoder. Ikke slik at det i arbeidet finnes løgner og usannheter, som han i tillegg har holdt skjult for ledelsen på arbeidsplassen, svarer Gerdin.