- Svensk journalist skutt og drept på åpen gate i Kabul

Sveriges Radios Nils Horner ble 51 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk UD bekrefter overfor Svenska Dagbladet at journalisten Nils Horner har blitt drept i Kabul i dag. Horner var Asia-korrespondent for Sveriges Radio.

—    Dette er en av de verste dagene i historien til Sveriges Radio, sier administrerende direktør i Sveriges Radios Cilla Benkö i en uttalelse på hjemmesiden deres.

Nils Horner begynte å arbeide som utenrikskorrespondent for Sveriges Radio i 2001, og da hovedsakelig i Asia og Midtøsten. Horner ble 51 år gammel.

—    Nils var en av våre beste og mest erfarne korrespondenter, og det som har skjedd med han i dag er forferdelig. Vi gjør nå vårt beste for å sette oss inn i alle detaljer om hva som skjedde, sier Benkö.

Skutt på åpen gate
Ifølge Svergies Radio var Horner i Kabul for å overvåke neste måneds presidentvalg. Horner ble ifølge Ekot skutt da han intervjuet folk på gaten. To menn skal da ha kommet opp til han og en av dem skjøt han i hodet.

Horner var allerede død da han kom til sykehus.

Tre personer anholdt av politiet
Politiet i Kabul opplyser at den svenske journalisten reiste i bilen sin sammen med sin afghanske tolk da han ble skutt klokka 11.30 lokal tid.

Svenskens tolk og to andre mistenkte er anholdt av politiet, opplyser Sayed Gul Agha Hashimi, sjef for kriminaletterforskningsenheten i Kabul, ifølge NTB.

Attentatet skal ha skjedd i nærheten av en libanesisk restaurant som skal ha vært populær blant utlendinger.

Erfaren journalist
Nils Horner skal ha vært i Kabul flere ganger hvert år de siste årene, og hadde god kunnskap om sikkerhetssituasjonen i byen.

 —        Om noen visste og kunne, og var ekstremt bevisst på sikkerhet, så var det Nils med sin enorme erfaring i å bruke denne kunnskapen. Han hadde også vært i Kabul, Afghanistan, mange, mange ganger tidligere, og visste alt om sikkerhetssituasjonen der. Men dette, å plutselig blir skutt på gaten, kan ingen beskytte seg mot, sier Ekots utenrikskommentator Agneta Ramberg ifølge Svergies Radio.

Også Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt legger vekt på Horners erfaring når han kommenterer hans død.

—        Vi kjenner Nils Horner som en veldig kunnskapsrik, engasjert og svært erfaren journalist. Mange svensker har hørt hans røst, en røst som nå er slukket. Han dukket opp i mange av de vanskelige konfliktene som finnes i verden, med ambisjon om å beskrive, forstå og formidle hjem hva som skjedde, sier Fredrik Reinfeldt.

Taliban nekter kjennskap til attentatet
— Vi har sjekket med mujahedin (hellige krigere), og de er ikke innblandet, sier Zabiullah, en talsmann for Taliban, til AFP.

Saken oppdateres.

ATTENTAT: Nils Horner som ble skutt og drept i Kabul tirsdag. Foto: Mattias Ahlm /SR /TT / NTB scanpix
ATTENTAT: Nils Horner som ble skutt og drept i Kabul tirsdag. Foto: Mattias Ahlm /SR /TT / NTB scanpix Vis mer