Svensk kjernekraftekspert kritisk til sikkerheten i Fukushima

Verdensledende eksperter ved Norges internasjonalt anerkjent forskningsreaktor forteller om sikkererhetsbristene.

EKSPLODERTE: Flere av Fukushima-reaktorene har eksplodert siden tsunamien og jordskjelvet traff Japans østkyst med voldsom kraft fredag forrige uke. På bildet ser man reaktor 3 og reaktor 4 (til venstre). Foto: EPA
EKSPLODERTE: Flere av Fukushima-reaktorene har eksplodert siden tsunamien og jordskjelvet traff Japans østkyst med voldsom kraft fredag forrige uke. På bildet ser man reaktor 3 og reaktor 4 (til venstre). Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HALDEN (Dagbladet): Svenske eksperter trodde ikke atomreaktorer med så svake sikkerhetssystemer som dem i Fukushima var i drift lengre, men verden rundt står det 25 liknende reaktorer.

- Jeg ble overrasket da jeg så beskrivelsen av reaktoren. Jeg ville ikke hatt en trygg følelse om jeg arbeidet i Fukushima, sier den tidligere kjernekraftoperatøren Christer Nihlwing til Dagbladet.

Nihlwing har 20 års fartstid ved det svenske kjernekraftverket Oskarshamn, der han blant annet gjorde utregninger på belastning av brenselsstaver. Fukushima-krafverket ble bygget i 1971 og dimensjonert for å tåle et skjelv på over 8.0 i styrke. Fredag viste det seg å være langt fra nok.

- Da kraftverkene på østkysten ble bygget hadde ingen sett en kraftig tsunami på flere tiår, sier leder for Haldenprosjektet, Fridtjov Øwre, som følger situasjonen i Japan tett.

Krisescenarioer I dag jobber han som seksjonsleder på Institutt for Energiteknikk (IFE) i Halden. Sammen med industripsykologer og dataspesialister forbedrer han styringssystemer og lager scenarioer for krisesituasjoner verden rundt. Ifølge kollegaen, ingeniør Håkan Svengren, finnes hele 25 slike reaktorer i både USA og Japan.

FØLGER SITUASJONEN: Seksjonsleder Christer Nihlwing, daglig leder for Halden-prosjektet Fridtjov Øwre og avdelingsingeniør Håkan Svengren i Halden-prosjektets virtuelle kontrollrom.Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FØLGER SITUASJONEN: Seksjonsleder Christer Nihlwing, daglig leder for Halden-prosjektet Fridtjov Øwre og avdelingsingeniør Håkan Svengren i Halden-prosjektets virtuelle kontrollrom.Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Totalt finnes 439 reaktorer i 30 land over hele verden.

De to påpeker flere svakheter ved kjernekraftverkene som har utløst en katastrofe langs østkysten av Japan i etterkant av tsunamien. Etter en rask stans klarer det ikke å håndtere kjølevann uten strøm eller et dieselaggregat.

Begge disse sviktet etter tsunamien forrige fredag, da vannet ødela det elektriske anlegget. Dieselaggregatene stanset etter kort tid og batteriene var bare dimensjonert for å holde målerne i kontrollrommet i bevegelse.

- Det kan være drivstoffet lakk ut etter jordskjelvet. Da kjølesystemet stoppet steg varmen, sier Nihlwing. Mangelen på sikrere vannforsyning er også noe de to mener skiller atomreaktorene i Fukushima fra nyere modeller.

- MANGLER SIKKERHETSSYSTEMER: Dette er et tverrsnitt av reaktorene som nå er ødelagt i Japan. Svenske eksperter som jobber ved Halden-prosjektet mener de mangler flere nødvendige sikkerhetstiltak.
- MANGLER SIKKERHETSSYSTEMER: Dette er et tverrsnitt av reaktorene som nå er ødelagt i Japan. Svenske eksperter som jobber ved Halden-prosjektet mener de mangler flere nødvendige sikkerhetstiltak. Vis mer

- Svenske myndigheter krevde på 80-tallet at anleggene skulle utstyres med et system for å begrense konsekvensne ved en nedsmelting. Dersom vanlig elektrisitet faller bort, som er tilfelle i Fukushima finnes et system for å beholde nedsmeltingen i et et kjølbart område og trykkavlaste reaktorinneslutningen via et filter som gjør at radioaktivt materiale ikke slipper ut til atmosfæren. Slik behøver man ikke ta manuelle skritt de første åtte timene, sier Svengren.

Japanerne vet nå svært lite om hva som skjer på innsida av de forlatte reaktorene. Normalt ville over tusen målepunkter diagnostisert alt.

- Uten tilgang til noen målesystemer inne i reaktoren jobber de nå i blinde, sier Øwre.

Tsjernobylkapsel Kampen mot en nedsmelting i Fukushima- reaktorene kan være tapt, etter at kontrollrommene ble evakuert for mannskaper og vannkanoner er eneste muligheten for å kjøle ned reaktorbrenselet og brukte brenselsstaver.

Reaktor 2 skal ha sprukket tirsdag.

Omkomne i Japan
Omkomne i Japan Vis mer

Nihlwing tror løsning til slutt blir en betongforsegling av samme type man kjenner fra de ikoniske bildene av Tsjernobyls reaktor fire, som er fullstendig innkapslet.

- Først vil de forsøke å hente ut brenselsstavene som står lagret på det øvre nivået gjennom taket. Deretter er nok løsningen å kapsle inn det hele for å hindre at enda mer radioaktivitet lekker ut, sier Nihlwing.

- Sten død Nihlwing har lang erfaring med å håndtere brenselsstaver i reaktorer. Så lenge de er omringet av vann, er faren svært lav for mennesker i nærheten. Også betong og bly stanser gammastrålene som er farlige for mennesker.

- Står du beskyttet bak en blyvegg, tar fart og løper fram mot en brukt brenselsstav som står oppstilt 20 meter unna, så vil du være stein død før du når fram. Så kraftig er strålingen. Derfor er det helt avgjørende å dekke dem til, om man ikke får hentet det ut, sier Nihlwing.

FORLØPET: Slik er hendelesesforløpet i tre av reaktorene. Klikke på bildet for å forstørre det. Grafikk: Dagbladet. Foto: AFP/Scanpix
FORLØPET: Slik er hendelesesforløpet i tre av reaktorene. Klikke på bildet for å forstørre det. Grafikk: Dagbladet. Foto: AFP/Scanpix Vis mer