DREVET VALGKAMP: Carl I. Hagen skulle bli ordfører og sikre Frp makt i Oslo, men Niklas Svensson i Expressen mener debatten om Syria-flyktningene har ødelagt for partiet. Foto: Ørn E. Borgen
DREVET VALGKAMP: Carl I. Hagen skulle bli ordfører og sikre Frp makt i Oslo, men Niklas Svensson i Expressen mener debatten om Syria-flyktningene har ødelagt for partiet. Foto: Ørn E. BorgenVis mer

Svensk kommentator: - Flyktningene har forandret det politiske bildet i Norge

Kan oppleve det samme i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror ikke de fleste svensker er klar over at det er valg i Norge i dag, sier Niklas Svensson, kommentator i svenske Expressen.

Han forteller at flyktningdebatten i Sverige har ført til at fokuset på det norske lokalvalget har uteblitt.

- Hadde det ikke vært for flyktningstrømmen, så tror jeg det hadde vært en viss grad av oppmerksomhet rundt det norske valget også i Sverige. Men antallet flyktninger Sverige tar inn er det som opptar svensker flest akkurat nå.

Svensson mener det er interessant hvordan opinionen har svingt i Norge under valget, og hevder det norske engasjementet rundt flyktningene har ødelagt for blant annet FrP.

- På meningsmålingene har FrP falt kraftig, og de har ikke klart å bruke flyktningstrømmen til sin fordel. Tvert imot virker det som om de har blitt kritisert for alle uttalelsene sine om flyktningene, sier Svensson.

Flyktningene påvirker politikken Sveriges statsminister er blant dem som har argumentert kraftig for at europeiske land må åpne dørene for strømmen av krigsflyktninger fra Syria og andre land.

- Ifølge prognosen kommer det 1 million mennesker til Europa i år, til et kontinent med over 500 millioner mennesker. Tenk på en by med 500 mennesker, og så kommer det én til. Og så sier man at vi ikke har plass, vi kan ikke hjelpe én til. Dette er et moralsk ansvar vi har som medmennesker, har Stefan Löfven tidligere slått fast.

Svensson mener at debatten rundt de syriske flyktningene har forandret det politiske bildet i Norge, men er usikker om det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD) opplever det samme i Sverige

- Det er ikke valg i Sverige akkurat nå, og det har ikke vært direkte indikasjoner på at vi opplever den samme opinionsforflyttingen som Norge nå opplever, men jeg utelukker ikke at det forandrer seg i nær framtid.

- I Sverige handler debatten om at vi har åpnet dørene og sluppet inn veldig mange, mens den i Norge handler om å åpne dørene.

Visste ikke om valget Politisk redaktør i danske Jyllands-Posten, Christine Cordsen, var ikke en gang klar over at det er valg i Norge.

- Den politiske debatten i Danmark har også hovedsakelig dreid seg om flyktningene som kommer til Europa. Det har dessverre ikke vært rom for å diskutere det norske valget, men på en annen side så tror jeg ikke Norge dekker lokalvalget i Danmark., sier hun.

Hun mener det er for tidlig å si noe om Dansk Folkeparti (DF), SDs søsterparti i Danmark, har falt på meningsmålingene etter at debatten rundt flyktningene startet.

- Det var valg i Danmark for tre måneder siden, og det er altfor tidlig å si noe om partiene har gjort det bra eller dårlig.

- Jeg mener at DF fortsatt har stor oppslutning etter brakvalget sitt i juni.