Svensk kommune slutter å servere barna norsk laks

- Vi vet ikke hvilke konsekvenser miljøgiftene vil ha for barna i det lange løp, sier den svenske toppolitikeren til Dagbladet.

LAKSE-STOPP FOR BARNA: Politikeren Peter Bergman i Åre kommune i Sverige har fått gjennomslag for full stopp av servering av norsk oppdrettslaks i kommunens regi til barna. Kommunen er den første i Sverige som slutter å servere oppdrettslaks til aldersgruppa. Foto: Niclas Vestfjell
LAKSE-STOPP FOR BARNA: Politikeren Peter Bergman i Åre kommune i Sverige har fått gjennomslag for full stopp av servering av norsk oppdrettslaks i kommunens regi til barna. Kommunen er den første i Sverige som slutter å servere oppdrettslaks til aldersgruppa. Foto: Niclas Vestfjell Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sosialdemokrat og tidligere ordfører Peter Bergman i Åre kommune i Sverige, har nå fått gjennomslag for sitt forslag om en totalstopp av servering av norsk oppdrettslaks til kommunens barnehagebarn og elevene i grunnskolen.

- Dette er ikke noe bra mat for våre barn, sier han til SVD, som først omtalte saken.

Til Dagbladet forteller Bergman at det er flere grunner til at kommunen nå setter en stopper for norsk laks på barnas matfat.

- Vet ikke konsekvensene

- Det er både et helseaspekt og et miljøaspekt ved dette, sier han.

- Man vet at det er helseskadelige stoffer i fôret til oppdrettslaksen. Denne tilsetningen i mat er ikke bra, og som et forsiktighetsprinsipp vil vi ikke at barna våre skal få i seg dette, sier Bergman.

Han fortsetter:

- Jeg er redd for at man ikke vet konsekvensene av hva inntak av dette kan føre til i det lange løp. Dessuten finnes det bedre sjømat å servere barna enn oppdrettslaks fra Norge - som for eksempel villfanget torsk og sei fra Barentshavet.

- Truer bestanden

Forekomsten av lakselus har også vært avgjørende for at kommunen har valgt å sette en stopper for den norske laksen på tallerkenene til barna.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer