Svensk kommune slutter å servere barna norsk laks

- Vi vet ikke hvilke konsekvenser miljøgiftene vil ha for barna i det lange løp, sier den svenske toppolitikeren til Dagbladet.

LAKSE-STOPP FOR BARNA: Politikeren Peter Bergman i Åre kommune i Sverige har fått gjennomslag for full stopp av servering av norsk oppdrettslaks i kommunens regi til barna. Kommunen er den første i Sverige som slutter å servere oppdrettslaks til aldersgruppa. Foto: Niclas Vestfjell
LAKSE-STOPP FOR BARNA: Politikeren Peter Bergman i Åre kommune i Sverige har fått gjennomslag for full stopp av servering av norsk oppdrettslaks i kommunens regi til barna. Kommunen er den første i Sverige som slutter å servere oppdrettslaks til aldersgruppa. Foto: Niclas Vestfjell Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sosialdemokrat og tidligere ordfører Peter Bergman i Åre kommune i Sverige, har nå fått gjennomslag for sitt forslag om en totalstopp av servering av norsk oppdrettslaks til kommunens barnehagebarn og elevene i grunnskolen.

- Dette er ikke noe bra mat for våre barn, sier han til SVD, som først omtalte saken.

Til Dagbladet forteller Bergman at det er flere grunner til at kommunen nå setter en stopper for norsk laks på barnas matfat.

- Vet ikke konsekvensene

- Det er både et helseaspekt og et miljøaspekt ved dette, sier han.

- Man vet at det er helseskadelige stoffer i fôret til oppdrettslaksen. Denne tilsetningen i mat er ikke bra, og som et forsiktighetsprinsipp vil vi ikke at barna våre skal få i seg dette, sier Bergman.

KOMMUNEN SIER NEI: Kommunen slutter å servere barnehagebarn og barn i grunnskolen oppdrettslaks fra Norge. Foto: Mette Møller
KOMMUNEN SIER NEI: Kommunen slutter å servere barnehagebarn og barn i grunnskolen oppdrettslaks fra Norge. Foto: Mette Møller Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg er redd for at man ikke vet konsekvensene av hva inntak av dette kan føre til i det lange løp. Dessuten finnes det bedre sjømat å servere barna enn oppdrettslaks fra Norge - som for eksempel villfanget torsk og sei fra Barentshavet.

- Truer bestanden

Forekomsten av lakselus har også vært avgjørende for at kommunen har valgt å sette en stopper for den norske laksen på tallerkenene til barna.

- Til tross for at det blir sagt at det er færre rømlinger, vet vi at laks fra oppdrettsanlegg rømmer, og tar seg opp elvene og smitter villaksen. Dette gjør jo at hele villaksbestanden er truet, sier Bergman.

Han sier at han har personlig erfaring med dette. I en årrekke fra 1980-tallet var han en ivrig laksefisker.

- For hvert år opplevde jeg at fisket ble dårligere. 1997 var for eksempel et svært dårlig år i Trøndelagselva. Det ble for lite fisk og det ble for dyrt å holde på med, så jeg sluttet derfor i 2005, sier han.

- Kan gjeninnføres

Bergmann sier forslaget om å kutte ut norsk laks til barn i kommunen, har blitt godt mottatt. Han utelukker ikke at den norske laksen kan gjeninnføres i kosten, men sier at man da må ha en forsikring om at det er trygt.

- Fisken må komme fra oppdrettsanlegg på land - der laksen ikke kan rømme fra. I tillegg må man vite mye mer om de helsefarlige miljøgiftene i fisken.

SNARVEI: Da ei overfylt elv i staten Washington i USA, oversvømte en nærliggende vei, fikk gyteklar laks en snarvei opp over fjellsiden. Video: Alexis Leonard / CNN Vis mer

Overvåkes

- Det er trist at en kommune tar en beslutning på et ufullstendig grunnlag, sier konstituert kommunikasjonsdirektør Øyvind André Haram i Sjømat Norge, når han får høre om Bergmans tiltak i den svenske kommunen.

- Tar de feil?

- De norske helsemyndighetene overvåker norsk mattrygghet til enhver tid, og vi må kunne stole på dem. Man vil alltid kunne finne enkelte miljøgifter i mat, men poenget er at det skal holdes på et nivå der det ikke er skadelig - og det sørger myndighetene for. Norge har produsert laks i 50 år, og det blir tatt 12 000 prøver årlig - og ikke én gang har grenseverdiene oversteget hva som er akseptabelt.

- Har det noen betydning for norsk oppdrettsnæring at en svensk kommune slutter å servere barna norsk laks?

- Det er ikke bra at en svensk kommune baserer et vedtak på fordommer. Vi vil gjerne invitere Åre kommune til å komme og se hvordan norsk laks produseres. Det er ikke langt fra fjellbygda til kysten av Trøndelag der svært mye av norsk laks produseres. De er velkommen når det måtte passe.

Haram påpeker videre at det kontinuerlig jobbes med å redusere mengden lakselus, samt hindre at oppdrettslaks rømmer fra anleggene.

- Vi har fortsatt noen utfordringer her, men dette jobbes det med hele tiden, som har resultert i at både antallet rømninger har gått ned og mengden lus er redusert. Det en grunn til at Norge blir sett på som det landet i verden som er best på å drive akvakultur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer