Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Svensk koronastrategi ingen økonomisk vinner

Koronakrisen har vært minst like tøff for svensk økonomi som for de nordiske naboene, tross mykere svenske koronatiltak, fastslår nordiske sjeføkonomer.

Save Sweden cov19 viser sin misnøye med hvordan Sverige håndtert koronakrisen, her en demonstrasjon på Sergels torg i Stockholm lørdag 30. mai. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix
Save Sweden cov19 viser sin misnøye med hvordan Sverige håndtert koronakrisen, her en demonstrasjon på Sergels torg i Stockholm lørdag 30. mai. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix Vis mer

Fire sjeføkonomer fra Sverige, Norge, Danmark og Finland har vurdert økonomien i de nordiske landene, og sier at den økonomiske smellen faktisk kan ende opp med å bli verre i Sverige enn i nabolandene.

Med åpne skoler, restauranter og butikker og betydelig færre restriksjoner har Sverige siden koronapandemien slo inn, valgt en langt mykere strategi enn Norge, Finland og Danmark.

Nå som økonomiske data begynner å trille inn, ser det ut til at Sveriges økonomi har klart seg bedre enn ventet, blant annet med drahjelp fra innenriks konsum. Men når økonomene ser på lengre sikt, regner de med at Sverige vil få større langsiktige problemer enn nabolandene.

Avhengig av utlandet

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB, mener at svensk økonomi får det vanskeligere enn den norske når krisen ses under ett, til tross for at Sverige har mindre restriksjoner. Hun påpeker at Sverige er svært eksponert for internasjonale industrielle investeringer. Og økonomien sliter i de fleste land på grunn av koronakrisen.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?