DET SVENSKE VALGET: Jimmie Åkesson (SD) og Ulf Kristersson (M) under partilederdebatt på Kulturhuset. I bakgrunnen Ebba Buch Thor (KD), Jan Björklund (L) og Annie Lööf (C).
Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
DET SVENSKE VALGET: Jimmie Åkesson (SD) og Ulf Kristersson (M) under partilederdebatt på Kulturhuset. I bakgrunnen Ebba Buch Thor (KD), Jan Björklund (L) og Annie Lööf (C). Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpixVis mer

«Alt er annerledes nå»

Svensk krisenivå kan smitte norske kroner

Politisk usikkerhet og økonomisk oppbremsing senker Sveriges valuta til det laveste nivået siden 2009. Den norske kronen kan smittes.

(Finansavisen:) Den svenske kronen var i går ettermiddag verdt 10,70 euro og dermed svakere enn noen gang siden juli 2009, da finanskrisen herjet som verst. Hovedårsaken er usikkerhet rundt riksdagsvalget som avholdes neste søndag, skriver Finansavisen.

Får mindretallsregjering

«Alt er annerledes nå,» hevder sjefsøkonom Michael Grahn i Danske Bank i en rapport.

Han påpeker at Sosialdemokratenes oppslutning har stupt til bare 24 prosent, mens Sverigedemokratene (SD) har økt til rundt 20 prosent og nå er det nest største partiet.

Førstnevnte ligger ifølge avisen an til å gjøre sitt verste valg på over 100 år, og partiene i den borgerlige Alliansen sliter med å finne en felles front. Et trolig resultat er at SD blir liggende på vippen.

«Alt tyder på at vi får en mindretallsregjering som avhenger av skiftende flertall,» mener Grahn.

«En slik regjering blir svak – den kan fungere i en periode, men til syvende og sist øker risikoen for politisk og økonomisk dyre kompromisser, kaos og et ekstra valg.»

I tillegg er det tegn på at Sveriges økonomiske vekst avtar.

Detaljhandelen falt markert i juni og skuffet med ytterligere fall i forrige måned.

«Dersom veksten i forbruket svekkes, kan det være et varsel om lavere aktivitetsvekst og dårligere sjanser for at inflasjonen presses opp,» kommenterte DNB Markets i går.

«Det er fortsatt et stykke igjen til denne bekymringen kan slås fast, men gårsdagens tall gir en liten støtte til vår forventning om at det ikke blir noen renteheving fra vår nabo i øst før i februar neste år.»

Ser svensk smitteeffekt

Grahn ser ifølge Finansavisen den samme utviklingen og mener investorene må forberede seg på fortsatt store svingninger i den svenske kronekursen.

Sjefsanalytiker Jan Størup Nielsen i Nordea Markets advarer på sin side at også vår egen valuta «smittes».

«Nedturen for den svenske kronen har også satt sitt tydelige preg på den norske kronen, som til tross for en snarlig renteforhøyelse har svekket seg betydelig siden midten av juli,» skriver han i en rapport.

Andre økonominyheter:
Dette kan påvirke Norges Banks renteheving
Buffetts første investering i India