Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk kvinne smittet av fryktet parasitt

Revens dvergbendelmark for første gang påvist hos et menneske i Sverige.

SVENSK KVINNE SMITTET:  Den fryktede parasitten revens dvergbendelmark er for første gang påvist hos et menneske i Sverige. 'Foto: Arne Foss
SVENSK KVINNE SMITTET: Den fryktede parasitten revens dvergbendelmark er for første gang påvist hos et menneske i Sverige. 'Foto: Arne Foss Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den fryktede parasitten revens dvergbendelmark er for første gang påvist hos et menneske i Sverige.

En kvinne bosatt i Västerbotten i Norrland fikk sykdommen bekreftet allerede i sommer, men det svenske smitteverninstituttet har ventet med å gå ut med dette fordi de først ville undersøke kvinnen grundig, skriver Expressen.

- Det er en ekstremt uvanlig sykdom. I Sverige er dette det første tilfellet og selv ellers i Europa er den svært uvanlig, sier Stephan Stenmark, smittevernlege i Västerbotten.

Dødelig Parasittene kan gi cysteliknedne svulster i forskjellige organer, vanligvis lever og hjerne. Uten behandling kan de rammede organene slutte og virker og i verste fall kan sykdommen føre til døden.

I fjor sommer gikk både svenske og norske helsemyndigheter ut og informerte om at parasitten var oppdaget på rever i Sverige.

Parasitten var imidlertid ikke påvist hos 2000 norske rever som var undersøkt på fastlandsnorge, men på mus, polarrever og enkelte katter og hunder på Svalbard.  

Svenske myndigheter mener likevel det er lite sannsynlig at kvinnen er blitt smittet i Sverige. De tror hun er blitt smittet på en utenlandsreise, trolig i alpene i Sveits, Tyskland eller Nord-Italia som er et kjent risikoområde for revens dvergbendelmark.

Sykdommen smitter ikke fra menneske til menneske, kun fra dyr til mennesker. Fordi cystene utvikler seg langsomt kan det ta flere år før de første symptomene oppstår og sykdommen oppdages.

- Det tar mange år fra man smittes til man blir syk, i gjennomsnitt 5-15 år, sier Stephen Stenmark til Expressen.

Får behandling Selv om sykdommen kan være dødelig, mener smittelegen at det ikke er grunn til uro. Faren for å bli smittet er svært lite, forteller han.I Europa rammer sykdommen 50-60 personer i året.

- Det er ingen grunn til uro. Man må huske hvor utrolig lav sannsynlighet det er for at man utsettes for fare. Samtidig vil han ikke bagatellisere tilstanden til kvinnen i Västerbotten.

- Det er en alvorlig sykdom, men hun får bra behandling og følges kontinuerlig opp, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media