AMBASSADE: Her blir Assange ført ut av Ecuadors ambassade. Nyheten om arrestasjonen kom kort tid etter at Ecuador opphevet sin beskyttelse av Assange. Video: Ruptly Vis mer

Svensk kvinne som anklaget Assange for voldtekt: - Et sjokk

Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange er pågrepet i London. Nå åpner påtalemyndighetene i Sverige døra på gløtt for å gjenoppta voldtektssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SISTE: Torsdag kveld meldte Aftonbladet at den svenske påtalemyndigheten har bestemt seg for å gjenoppta etterforskningen. Kort tid senere måtte avisa endre på artikkelen, da det viste seg at påtalemyndigheten bare har fått en begjæring om å gjenoppta etterforskningen.

Advokaten til den svenske kvinnen som anklaget Julian Assange for voldtekt, krever at svensk politi nå gjenopptar saken de henla i 2017.

Det var på bakgrunn av denne arrestordren, og andre siktelser, at Assange i 2012 søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

Der har Assange levd i eksil fram til i dag, men nå har myndighetene i Ecuador kastet ham ut.

Da det skjedde, sto London-politiet og ventet. Nå er Assange pågrepet for å unngått en stevning fra den britiske domstolen.

- Et sjokk

- SJOKK: Elisabeth Massi Fritz, den svenske kvinnens advokat, sier hun er i sjokk. Foto: AFP / NTB Scanpix
- SJOKK: Elisabeth Massi Fritz, den svenske kvinnens advokat, sier hun er i sjokk. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

For den svenske kvinnen som anklaget Assange for voldtekt, kom nyheten i dag som et sjokk, forteller hennes advokat Elisabeth Massi Fritz til Expressen.

- Min klient og jeg har nettopp mottatt nyheten om at Assange er blitt pågrepet. At det vi har ventet og håpet på i snart sju år nå skjer, kommer så klart som et sjokk på min klient. Vi kommer til å gjøre alt vi kan slik at påtalemyndigheten gjenopptar etterforskningen av Assange, slik at han kan utleveres til Sverige og stilles for retten for voldtekt, sier advokat Fritz.

En drøy time seinere sier den øverste påtalemyndigheten i Sverige at saken kan gjenopptas, ifølge Aftonbladet.

I forbindelse med Assanges besøk til Sverige i 2010, ble han seinere anklaget for voldtekt av to kvinner, noe Expressen da var først med å omtale.

Assange nekter

Assange har alltid nektet for å ha begått seksuelle lovbrudd, men nektet å stille til avhør. I november 2010 ble han etterlyst av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Assange har fryktet utlevering til Sverige og derfra videre til USA, noe som var hans begrunnelse for å søke tilflukt i ambassaden.

Julian Assanges selvpålagte fengsling

Julian Assange, grunnleggeren av varslingnettstedet WikiLeaks, har har bodd i den lille ecuadorianske ambassaden i London i seks år.

Ecuadors ambassade

Leilighet 3b

3 Hans Cres

SW1X 0LS

30 m

LONDON

Leiligheter

øverste etasje

Mest

sannsynlig

Assanges

rom*

Ecuadors

ambassade

(balkong)

Colombias

ambassade

Kjeller-

leiligheter

Bokhylle/skillevegg

Enkel madrass

Datamaskiner,

harddisker og

kontorpult

Internett ble stengt

28. mars i 2018

Klesskap

Møtebord

Tredemølle

Gave fra Ken

Loach. Han har

løpt opp mot

8 km hver dag

Radiator

Oksygen

I tilfelle

gassangrep

Dør med

kodelås

Brannslokker

* Basert på et begrenset antall med bilder, komm-

entarer fra besøkende og bygningens utseende. (Assange har oppholdt seg i flere rom i perioden og møblene kan ha vært endret flere ganger. † Omtrentlige størrelser. Kilder: Mediengruppe Bitnik, The Guardian, BBC og Google Maps.

20©17

GRAFIKK/GRAPHIC NEWS

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer