Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk lege ga aktiv dødshjelp

Hjalp ALS-syk mann med å avslutte livet. Nå er han mistenkt for medvirkning til drap.

MISTENKT: Legen Staffan Bergström. Foto: NTB Scanpix.
MISTENKT: Legen Staffan Bergström. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg vil ha det prøvd i en domstol om jeg har gjort noe ulovlig, sier legen Staffan Bergström til det svenske nyhetsbyrået TT.

Den ALS-syke mannen som nå er død, hadde planlagt en reise til en klinikk i Sveits i juli for å få hjelp til å avslutte livet, men Coronapandemien satte en stopper for dette. Da bestemte legen Staffan Bergström seg for å tilby mannen en dødelig dose av et sterkt sovemiddel.

Det var for to år siden at mannen i 60-åra, som var en tidligere toppidrettsutøver, ble diagnostisert med muskelsykdommen ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose). Sykdommen gjorde ham delvis lam, og han utviklet etterhvert vanskeligheter med å puste på egen hånd.

Ulovlig

Bergström er professor emeritus ved Karolinska instituttet, og formann i foreningen «Retten til en verdig død», som er for aktiv dødshjelp. Nå har han anmeldt seg selv, og ønsker at saken skal opp i retten.

Bergström tok kontakt med klinikken Dignitas i Sveits, og fikk en erklæring fra den ALS-syke mannen på at han ønsket hjelp fra ham, sier legen.

- I henhold til svensk lovgivning er det ulovlig for en autorisert lege å utføre dødshjelp, men derimot kunne jeg gi ham det samme legemiddelet som jeg vet brukes av Dignitas.

Sto med hendene bak ryggen

Å skrive ut legemidler for at noen skal kunne avslutte livet kan resultere i tap av lisens til å utføre legeyrket, men det skorter på rettssaker der dette prøves i domstolene.

- Jeg sto med hendene på ryggen og så på at han drakk det sterke sovemiddelet, sier Bergström.

Den svenske avisa Dagens Nyheter var i kontakt med den ALS-syke mannen på mandag, en dag før han avsluttet livet. Han forklarte da at sykdommen hadde ødelagt livet hans.

- To minutter etter at jeg fikk diagnosen tenkte jeg: jeg vil ha kontroll over mitt eget liv - inkludert døden.

Mannen sa han reagerte med sinne mot sykdommen som tok over kroppen hans, og mot svenske politikere som ikke ville la ham avslutte livet på en måte han selv anså som verdig, med hjelp fra en lege.

- Hvorfor kan jeg ikke bare få lov til å reise til Karolinska eller et annet sykehus og få hjelp til en verdig død? Hvorfor er jeg nødt til å reise til Sveits? Jeg fatter det ikke, sa han til avisa.

Mistenkt for medvirkning

Nå er altså Bergström mistenkt for medvirkning til drap, melder TT. Han er ikke overrasket over dette selv.

- Jeg gikk jo selv til politiet med alle handlinger, journalutdrag og erklæring fra pasienten og alt, alt, alt. Jeg hadde planlagt dette i detalj, så nå venter jeg på en tiltale så jeg får klarhet i dette.

Ifølge kammeradvokat Urszula Grabowska er det vanlig praksis å utrede tilfeller av aktiv dødshjelp nettopp som medvirkning til drap, og henviser til en sak hvor en mann ble dømt til ett og et halvt års fengsel for å ha injisert sin alvorlig syke kone med en dødelig dose morfin. Saken ble blant annet omtalt i VG.

Ønsker debatt

Bergström sier at slik han ser det, har han har hjulpet den avdøde mannen med sitt siste ønske om å få en slutt på sine lidelser. Han ønsker også å starte en offentlig debatt, og få på plass en ny utredning om aktiv dødshjelp i Sverige.

- Jeg håper at man kan få et tydeligere reglement omkring legers rolle i den terminale omsorgen for alvorlig syke i Sverige i dag. Det finnes ikke noen lovgivning som regulerer hva vi kan og ikke kan gjøre. Det er en gråsone, sier Bergström.

Uenighet i Norge

En meningsmåling fra 2019 gjort på Dagbladets bestilling, viste at tre av fire nordmenn sier ja til aktiv dødshjelp. Olav Weyergang-Nielsen, den norske lederen i «Retten til en verdig død» etterlyste den gangen også en utredning her til lands.

SNAKKER UT: 2. februar kom Inger Staff-Poulsens kronikk om hvorfor hun utførte aktiv dødshjelp på seg selv på trykk i Dagbladet. Nå snakker enkemannen Arne Svalastog og nevø Marius Beck om reaksjonene. Reporter: Merete Skogrand, Video: Siv Johanne Seglem, Klipp: Ingrid Cogorno Vis mer

- Tallene i denne undersøkelsen viser at politikerne må begynne å ta denne debatten på alvor. Vi har flere ganger bedt om å få en utredning som ser på spørsmålet med norske øyne og drøfter mulighetene for en modell som passer det norske samfunnet. Hvorfor er det ingen partier som tar dette?, sa Weyergang-Nielsen.

Daværende Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (FRP) svarte at hun stilte seg bak regjeringens nei til aktiv dødshjelp, men mente undersøkelsen tydet på at mange synes at tilbudet om lindrende behandling til dødssyke er for dårlig.

Legeforeningen sier også nei. Leder av rådet for legeetikk, Svein Aarseth, var ikke overrasket over at tre av fire var positive til å tillate aktiv dødshjelp. Liknende tall framkommer i tilsvarende undersøkelser i andre vestlige land, framholdt han.

- Legeforeningens standpunkt er klart og tydelig. Hele vår etiske ryggmarg er basert på at vi skal lindre, trøste og behandle. Å bidra aktivt til at noen avslutter sitt eget liv, strider mot alt vi står for, sa Aarseth til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!