Svensk mann (68) ble oppsøkt av sønnene til kjæresten. Drepte begge

Hevder han handlet i nødverge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 68 år gammel mann fra Vallåkra i Sverige sitter på tiltalebenken i Helsingborg tingrett for dobbeltdrapet på to brødre utenfor sitt eget hjem i fjor.

Bevæpnet med jernstenger og kniv, oppsøkte brødrene 68-åringen i hans eget hjem seint på kvelden 14. oktober i fjor.

68-åringen ringte politiet og sa at brødrene hadde knust et vindu. I telefonen ga han politiet beskjed om at de mistenkte fortsatt var til stede på eiendommen, men da politiet kom fram fant de brødrene skutt og drept utenfor eiendommen.

I videoen over kan man se politiets rekonstruksjon av den skjebnesvangre kvelden og høre den dramatiske nødsamtalen.

Hadde forhold til moren 68-åringen og brødrene på henholdsvis 24 og 21 år, hadde vært i konflikt med hverandre siden 2014. Da oppdaget de nemlig at mannen hadde et forhold til deres mor.

Forholdet kom som et sjokk på brødrene som bestemte seg for å bryte kontakten med moren for å ta parti med sin far.

Brødrene begynte deretter å oppsøke 68-åringen for å få en forklaring på forholdet, men fikk besøksforbud mot ham etter at de mishandlet ham da han konfronterte dem om en knust frontrute på bilen sin.

Noen uker etter at besøksforbudet gikk ut oppsøkte de 68-åringen på nytt. Besøkte endte fatalt for begge brødrene.

Hevder han handlet i selvforsvar 68-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet samme kveld som han drepte brødrene.

Påtalemyndigheten mener at mannen bør dømmes for overlagt drap, mens forsvarsadvokatene hevder på sin side at 68-åringen handlet i selvforsvar.

Mannen har forklart at han skjøt begge brødrene utenfor døra uten å si et ord. Først skjøt han storebroren, deretter lillebroren.

Rettsekspert Svein-Erik Alheim i Kvällsposten mener at saken er komplisert, men at påtalemyndigheten gjør rett i å straffeforfølge 68-åringen.

- Det er ekstremt pinlig for ham at han avfyrte to skudd og drepte begge to. Det ville ha vært en annen sak hvis han hadde skutt i lufta slik at de begge hadde stukket livredde derfra. Eller om det bare hadde vært én person som han hadde skutt, sier Alhem til Expressen.

- Hovedregelen er at du har rett til å beskytte deg mot angrep som er i ferd med å skje eller holder på å skje, sier Svein-Erik Alheim

Mannens forsvarer, Johan Eriksson, er ikke enig.

- Vi kjenner ikke til noen lov eller plikt til å skyte varselskudd. Hvis du snur på det og viser til hva politiet pleier å gjøre så er det annerledes. Det er politiets eget regelverk, men når man benytter seg av retten til nødverge så kjenner jeg ikke til at man må skyte varselskudd først, sier han til Expressen.

Han forklarer også hvorfor han mener nødverge gir rett til å utøve vold.

- Faktum er at nødverge handler om retten til å ty til vold og effekten kan noen ganger være så alvorlig at man dør. Men det har mer å gjøre med hvordan man utøver volden, sier Johan Eriksson

SMS kan redde En viktig detalj som kan bli avgjørende for sakens utfall er at brødrenes mor sendte 68-åringen to advarsler på SMS.

I den første meldingen står det at han må være forsiktig fordi sønnene snakket om at det kunne skje en ulykke, men at hun ikke visste hva slags ulykke.

I den neste meldingen tryglet hun 68-åringen om å gjemme seg.

«Jeg er bekymret for deg nå, kanskje du kan dra bort?» står det i meldingen.

- SMS-ene er en del av det som er til fordel for den tiltalte når retten skal avgjøre skyldspørsmålet. De blir viktige, og vil bli satt i sammenheng når han gjengir sin forklaring, sier Alhem.

Rettssaken varer fram til 1. juni.