Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk mann døde etter at han tok svinevaksinen

Hjertetransplantert pasient støtet fra seg hjertet.

VAKSINE: Dødsfallet i Sverige settes direkte eller indirekte i sammenheng med vaksinen. Arkivfoto: AFP PHOTO/SCANPIX
VAKSINE: Dødsfallet i Sverige settes direkte eller indirekte i sammenheng med vaksinen. Arkivfoto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En svensk mann i 50-årene døde nylig kort tid etter at han vaksinerte seg mot svineinfluensa. Ifølge Aftonbladet hadde han nettopp fått et nytt hjerte.

Det er ifølge avisa første gang et dødsfall i Sverige settes i direkte sammenheng med vaksinen. Det har vært andre dødsfall i Sverige kort tid etter at noen har fått vaksinen, men disse personene har allerede hatt alvorlige, kroniske sykdommer.

- Vaksinen er den direkte eller indirekte årsaken til mannens død, sier Ingemar Persson, lege og forsker ved Läkemedelsverket til avisa.

Overrasker fagmiljøene

Svenske helsemyndigheter vil ventelig informere om dødsfallet på en pressekonferanse i dag. I både Norge og Sverige anbefales hjertetransplanterte å vaksinere seg.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk hadde da Dagblade snakket med ham i dag tidlig vanskelig for å tro at det var en sammenheng, før han fikk dette bekreftet av svenskene. Men senere fikk han ny informasjon om saken.

- Det viser seg at pasienten, som var hjertetransplantert, ikke hadde tatt medisinene mot avstøtning på riktig måte, sier Madsen.

- Da blir det to muligheter. At avstøtningen rett og slett skyldes at han ikke tok medisinene på riktig måte. Den andre muligheten er at vaksinen kan ha forsterket effekten av at han ikke tok medisinene på riktig måte, sier Madsen.

Avstøtningsmedisinene skal svekke immunforsvaret. Når en får en vaksine blir immunforsvaret aktivert..

- Det, sammen med at han ikke tok medisinene på riktig måte, kan ha ført til avstøtningen, sier han.

Madsen sier de vil få all informasjon fra svenskene når de har gransket saken ferdig.

- Dødsfallet overrasker fagmiljøene. Men vi vil gjerne ha flere data om det ferske tilfellet i Sverige før vi kan kommentere saken. Vi vil følge nøye med på hva som kommer fra Sverige i etterkant av dette, sier overlege Arne K. Andreassen ved hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet, til Dagbladet.

Etter at én million nordmenn var vaksinert ble det rapportert om åtte dødsfall og seks spontanaborter i etterkant av vaksineringen.

Alle de døde hadde ulike underliggende sykdomstilstander før de ble vaksinert forteller Madsen, og helsemyndighetene har konkludert med at dødsfallene ikke har noe med vaksinen å gjøre.

- Dødsfall som skyldes vaksiner forekommer nesten aldri, sa avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet i forrige uke.

Vil ta lærdom

Madsen understreker at en ikke kan få influensa av å ta vaskinen.

- Vaksinen er trygg, også for transplanterte, så langt vi vet, sier Madsen.

I Norge rådes transplanterte til å ta vaksinen to ganger.

Svenskene vil nå ta lærdom av dødsfallet.

- Det går ikke an å si at det var feil å vaksinere ham. Vi skriver for eksempel fortsatt på hjemmesiden vår at mennesker som er hjertetransplantert er i risikogruppa og bør vaksinere seg. Men vi har fått ny kunnskap nå som vi må lære av, sier Persson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media