Svensk marine - kun i kontortida

Et eventuelt militært angrep mot Sverige før nyttår bør helst finne sted i kontortiden. Resten av året må marinen nemlig gå hjem klokken 1600, for at svenskene skal kunne spare nok penger på forsvaret sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 1.000 unge svensker som gjør førstegangstjeneste i krigsflåten, vil bli dimittert før tiden. Samtidig innføres det overtidsstopp, ansettelsesstopp og innkjøpsstopp i hele forsvaret, får nyhetsbyrået TT opplyst.

Stort sett alle militærøvelser vil bli innstilt, både i år og neste år, bortsett fra felles redningsøvelser med ubåter der også andre land skal delta. Årsaken til de drastiske kuttene er at forsvaret må redusere utgiftene med 700 millioner kroner.

Tannløs Leopard?

Resten av året vil ingen svenske vernepliktige få utdannelse på Stridsvagn 121, det vil si den eldre modellen av de tyskbygde Leopard-stridsvognene, som derfor vil stå parkert det meste av tiden. I stedet skal opplæringen konsentreres om den nyere utgaven.

Heimevernet får bare gjennomføre de øvelser som personalet har kontrakt på, sier TTs hjemmelsmenn. Rundt 1.000 vernepliktige i marinen og amfibiestyrkene skal dimme 21. juni i stedet for 24. august, med mindre de uttrykkelig ber om å få fortsette i tjenesten.

Besparelsene betyr at moderniseringen av det svenske forsvaret forsinkes ytterligere, sier skeptikere. De vernepliktige får ikke den opplæring de trenger, og går glipp av sjansen til å øve på praktisk bruk av de kunnskaper de har tilegnet seg, blir det sagt.

Ba om færre

Den svenske forsvarsledelsen innså for lang tid siden at den ikke ville kunne betale for et fullt kull vernepliktige i år, og ba om færre rekrutter. Dette sa regjeringen nei til, og i stedet må de vernepliktige altså nå sendes hjem før tiden.

Hæren rakk å gjennomføre et par større øvelser sist vinter, før regjeringen fikk svingt sparekniven for fullt. Nå kan ingen i forsvarsdepartementet eller den militære toppledelsen si når det kan bli aktuelt med en ny storøvelse.

Hæren har i stedet fått beskjed om å prioritere opplæring av enheter som kan brukes til internasjonal innsats. Men kvalitetskravene til svenske soldater som sendes på oppdrag utenfor landet, vil også måtte senkes.

KVELDSFRI: All militør aktivitet som innbefatter den svenske marinen må foregå mellom 09 og 16.