HELDEKKENDE: Burka er en ankellang, heldekkende kvinnedrakt med heklet gitter foran øynene, slik at det er mulig å se uten selv å bli sett.  
Foto: Espen Røst / Dagbladet
HELDEKKENDE: Burka er en ankellang, heldekkende kvinnedrakt med heklet gitter foran øynene, slik at det er mulig å se uten selv å bli sett. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Svensk minister vil forby burka

Sveriges undervisningsminister mener skoler og universiteter bør kunne forby burka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Undervisningsminister Jan Björklund mener at ledere ved skoler og universiteter bør kunne forby elever å gå med klær som dekker ansiktet.

Ønsker forbud Onsdag uttalte han at verken burka og nikab hører hjemme ved svenske læresteder, og at han ønsker et forbud mot slike plagg i skolen.

- Undervisning er basert på samspill mellom lærer og elever. Man skal kunne se hverandres ansikter. Jeg mener det er tvilsomt om skolen kan oppfylle sin oppgave hvis elever bærer klær som dekker ansiktene deres, som burka og nikab, sier Björklund, som også er leder av Folkpartiet.

Et eventuelt forbud skal ifølge ministeren også gjelde for andre typer plagg som dekker ansiktet, som finlandshetter.

Delte meninger Forslaget kritiseres av enkelte medlemmer av Björklunds eget parti, mens Socialdemokraterna sier at spørsmålet ikke er viktig.

Vänsterpartiet, som inngår i det rødgrønne regjeringsalternativet, er imidlertid imot et forbud og fremholder at det vil tvinge flere muslimske jenter som dekker ansiktet, over i private skoler.

Partiets talskvinne Rossana Dinamarca mener at utspillet er populistisk og et forsøk fra høyresiden på å samle stemmer før valget i september.

(NTB)

FORBUD: Den svenske utdanningsministeren Jan Björklund ønsker burka-forbud. Foto: SCANPIX
FORBUD: Den svenske utdanningsministeren Jan Björklund ønsker burka-forbud. Foto: SCANPIX Vis mer