Svensk nei til norsk torsk

TROMSØ (Dagbladet): Matvarekjedene Coop og ICA i Sverige stanser innkjøp av torsk fra blant annet Østersjøen og Nordsjøen - fordi arten er truet av overfiske. De samme sanksjonene kan komme til å finne sted i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan i så fall få dramatiske konsekvenser for norsk fiskerinæring.

- Dette er et tema som «ligger i lufta» også i Norge. Vi overvåker situasjonen nøye fordi vi er opptatt av økologi og måten fiskebestandene forvaltes på. Norges rykte er i ferd med å bli frynsete, sier Peter Wallman, kvalitets- og miljøsjef for Hakon-gruppen i Norge.

Rovfiske

Torskestammen i Nordsjøen er sterkt svekket. Og den norsk-arktiske torsken i Barentshavet er ifølge forskere utenfor «sikre biologiske grenser» på grunn av for stort uttak av småfisk.

- Det som vil komme først, er et system med miljømerking av fisk. Der skal forbrukerne sjøl ta etiske valg - ved å få vite når fisken er fanget, hvor og på hvilken måte. Med utgangspunkt i en slik merkevareordning kommer forbrukerne selv til å styre hvilken fisk som vil bli omsatt i våre butikker, sier Peter Wallman.

I Sverige har kjedene allerede tatt beslutningen på vegne av forbrukerne, fordi torskestammen i blant annet Østersjøen er nedfisket etter massivt rovfiske.

Boikott

Coop i Sverige slutter nå å kjøpe inn torsk under 40 centimeter - fisk som ikke har rukket å forplante seg. Kjeden vil heller ikke omsette torsk fra Nordsjøen i sine svenske butikker.

- Det et interessant grep vår søsterorganisasjon i Sverige har gjort. Men så langt vil vi ikke gå i Norge, selv om vi ser de gryende forbrukerinteressene i forhold til miljøvennlig kjøp av fisk, sier informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad i Coop Norge.

Det er Verdens Naturfond (WWF) som har fått store matvarekjeder i Sverige med på boikott av fisk som er truet av overfiske eller fanget med redskaper som skader miljøet.

Det er knyttet til WWFs kampanje mot EUs fiskeripolitikk. EUs fiskeflåte har en overkapasitet på 40 prosent i forhold til ressursgrunnlaget.

Bekymret

I Norge hevder kystfiskere, forskere og miljøvernere at forvaltningen i Barentshavet ikke er basert på et forsvarlig uttak av fisk.

- Det er ikke riktig. Vi har fortsatt en bærekraftig utvikling i nord. Men alle i fiskerinæringen gjør nå klokt i å merke seg signalet fra Sverige, mener Fiskeridirektoratets regiondirektør i Tromsø, Arne Luther.

- Hvis ikke Norge tar ansvar for torsken, så vil vi iverksette liknende kampanjer overfor kjeder også i Norge. Å la trålerne fortsette å sope opp småfisk langt til havs - på bekostning av det kystnære fisket - er ikke i tråd med de miljøkrav framtidas markeder stiller, sier WWFs leder i Norge, Rasmus Hanson.

VELGE SELV: Etter hvert vil norske kunder selv kunne gjøre etiske valg av fisk. Da blir fisken merket med når, hvor og hvordan den er fanget.