Svensk nynazisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tirsdag i forrige uke ble den svenske fagforeningsmannen Björn Söderberg regelrett henrettet i sitt hjem utenfor Stockholm. Politiet har varetektsfengslet tre unge menn fra det nynazistiske miljøet. Det antatte motivet for drapet er at Söderberg hadde avslørt at en mann som var i ferd med å få innpass i en lokal fagforening, var nynazist.
  • I sommer ble to politimenn drept av kriminelle med tilknytning til det høyreekstreme miljøet, og i juni ble en journalist og hans åtte år gamle sønn utsatt for et bombeattentat. Begge overlevde, men det var ikke attentatmennenes skyld.
  • En rekke svenske fagforeningsledere og antirasister har mottatt trusler og måttet få politibeskyttelse, for antall nynazister vokser i Sverige. De blir stadig bedre organisert, de har offentliggjort «dødslister» over kommende ofre og har knyttet kontakt med det kriminelle miljøet.
  • Sverige er et systematisk liberalt samfunn, men flere forskere påpeker at landet aldri har tatt et historisk oppgjør med nazismen og nazi-sympatisører. Sverige led aldri direkte under Hitlers terror, og overgangen mellom tradisjonelt konservative og nazister og fascister var langt mer flytende enn i Norge. Dette er nok noe av grunnen til at nynazisme og den høyreekstreme terroren er mindre utbredt her enn i Sverige. Selv om vi har hatt vår del: Alle terrorhandlinger i Norge etter krigen er utført av høyreekstreme.
  • «Nazister må ikke møtes med stillhet,» sier journalisten som ble utsatt for bombeattentatet til Aftenposten. De kan verken ties i hjel eller fordrives med forbud. Derfor vil han fortsette sine skriverier mot dem. Hans holdning kan forhåpentlig føre til en grundig opprydding i Sverige, både hva historie og samtid angår. Oss kan den lære at årvåkenhet, mot og åpenhet er de eneste midler mot nazistene. Selv mener han at det ikke er oppsiktsvekkende om han fortsetter å skrive mot nazistene, men at ikke flere skandinaviske journalister gjør det.