OLJEUTVINNING: Her et anlegg fra Kordofan-regionen sør i Sudan. Foto: REUTERS
OLJEUTVINNING: Her et anlegg fra Kordofan-regionen sør i Sudan. Foto: REUTERSVis mer

Svensk oljeselskap anklages for krigsforbrytelser

Det svenske oljeselskapet Lundin Petroleum medvirket til krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Sudan, ifølge en rapport. Selskapet avviser anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Bakgrunnen for saken er at 10.000 mennesker ble drept og nærmere 200.000 tvunget på flukt i de sørlige delene av Sudan i perioden 1997-2003.

Sudanske styrker og militsgrupper angrep og jagde bort sivilbefolkning i området for å gi Lundin og andre selskaper mulighet til å utvinne olje, skriver gruppen European Coalition on Oil in Sudan i en rapport. Gruppen er dannet av et femtitall frivillige organisasjoner.

Lundin hevder selv at det ikke finnes nye beviser i rapporten. «Vi er sikre på at våre aktiviteter bidro til fred og utvikling i Sudan», uttaler selskapet.

Lundin Petroleum er ikke mistenkt for å ha utført overgrepene, understreker Egbert Wesserlink, én av rapportens forfattere.

- Vår konklusjon er at Lundin har bidratt til at det ble krig i området, og ikke fred og utvikling, som selskapet selv heder, sier han til Sveriges Radio.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt var styremedlem i Lundin i den aktuelle perioden. Han vil ikke kommentere rapporten.

(NTB)