Coronaviruset

Svensk øy har ansatt «riddere»

Gotland er i «rød sone» og setter inn selvutnevnte riddere for å spre informasjon om smittevernreglene.

Publisert

Da turister ankom byen Visby på den svenske øya Gotland mandag, ble de møtt av fire personer utkledd som riddere. «Ridderne» oppfordret blant annet til å vaske hendene ofte.

Før helga skrev Aftonbladet at det er mer enn 60 000 turister på Gotland. På samme tid gikk politibefal Marco Johnsson ut i lokalavisa Hela Gotland og beskrev situasjonen på Visby slik:

- Trengsel, kaos og fyll.

- Veldig kult

Region Gotland har nå tatt grep og ansatt ridderselskapet Torneamentum for å bistå i kampen mot coronaviruset. Det melder regionen i en pressemelding på sin hjemmeside.

«Ridderne» skal de neste tre ukene ri rundt i regionen, til godt besøkte steder, for å spre budskapet om at «sammen tar vi ansvar». De skal blant annet være til stede på badestrender og inne i Visby.

Mandag hadde de sitt første oppdrag da de hilset velkommen gjestene på ferjene Silja Symphony og Viking Cinderella.

- Det er veldig kult at vi fikk med ridderne på dette. Vi tror at det kommer til å hjelpe med å minne om budskapet vi alle kjenner til nå, men som er lett å glemme når vi blir distrahert under sommeren, sier Sven Montelius, smittevernlege i Region Gotland, i pressemeldingen.

HOTSPOTS: Stort antall besøkende til Gotland og Kalmar skaper bekymring for økt smittespredning. Vis mer

Gotland var tidligere i sommer det eneste området i Sverige hvor nordmenn kunne reise uten å havne i karantene. Det er ikke lenger tilfellet.

Gotland er nå en «rød sone», og nordmenn som vil til Sverige kan bare besøke Kronoberg, Blekinge og Skåne uten at det medfører en karanteneplikt.

Setter inn vektere

Ideen er et samarbeid mellom regionen, ridderselskapet og næringslivsorganisasjoner på øya.

- Vi ble ansatt for å spre budskapet om å holde avstand og vaske hendene, sier Lennart Borg i ridderselskapet til Aftonbladet.

Han sier at de aller fleste som ankom øya mandag oppførte seg bra og at de fulgte reglene.

- Kommer det 700 kilo hest mot deg, gjør man som regel som man blir bedt om, sier Borg.

Fra mandag skal også vektere patruljere i Visby på kveldstid for å oppfordre til avstand og at smittevernreglene følges.

- Det handler om å verne personers helse og vi tror at det er lett å glemme avstandsregelen når man besøker nye steder. Vi har fått tydelige signaler om at folk ikke følger restriksjonene og derfor setter vi inn disse instansene i kveld, sier Rikard von Zweigbergk, stabssjef ved Region Gotland, i en pressemelding.

- Kan bli annerledes

Børsen snakket med Gotlands regionsdirektør Peter Lindvall tidlig i juni - og da fryktet han en tøff sommer.

- Tidligere år har vi hatt god nok beredskap, men nå har vi også pandemien. Den legger press på helsevesenet, og våre helsearbeidere må også få ferie og hvile. Det vil bli vanskelig og anstrengt, mente han.

Ifølge direktøren er det allerede kommet mellom fem og seks tusen besøkende til øya.

- Vi er vant til å ta imot titusenvis av turister hvert år, men denne sommeren kan bli annerledes, sa regionsdirektøren til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer