Svensk par uten mén etter 167 dager som gisler

Västerås (NTB-TT): Et ungt, svensk misjonærekstepar har tilsynelatende sluppet fra sin langevarige gisseltilværelse i Kaukasus uten fysiske eller psykiske skader. De hentet styrke i en bibel, sier en talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ungdommene, 22 år gamle Daniel Brolin og hans 23 år gamle kone Paulina, ble sluppet fri tirsdag i forrige uke etter 167 dager i fangenskap.

Misjonærekteparet ble kidnappet i den russiske republikken Dagestan 8. januar i år, under et besøk hos en evangelisk forsamling. Trolig var det tsjetsjenske opprørere som overfalt og bortførte dem.

Nå oppholder de to seg på hemmelig sted i Sverige for å slappe av og nyte en sommer i fred og ro. Men en talsmann for pinsemenigheten i Västerås ga mandag kveld en pressekonferanse på vegne av paret.

Sammen

Hele tiden har paret oppholdt seg sammen i et sju kvadratmeter stort kjellerlokale. Vinterkulden var ille men heten i juni var enda verre, ifølge talsmannen Niclas Collén.

De to har ifølge Collén klart seg eksepsjonelt godt. Selv har han oppholdt seg sammen med paret i fem dager etter at de slapp ut av fangenskapet.

Kjelleren de to oppholdt seg i var 4 meter lang og 1,75 meter bred. De kunne skjelne mellom dag og natt og klarte dermed å holde rede på tiden. Dagene ble fordrevet med fysisk trening og bibelstudier. De to hadde en engelskspråklig bibel da de ble kidnappet.

- De visste når vi holdt gudstjeneste her i Västerås, og da ba de med oss, sa Collén.

God form

De to ble satt fri uten dramatikk. Det ble ikke løsnet skudd, slik enkelte meldinger har hevdet.

Legeundersøkelser tyder på at begge to er helt friske, og de har heller ikke tegn på psykiske skader.

En ekspert på psykologisk debriefing og bearbeiding av krigsopplevelser fra den svenske kriminalpolitisentralen har sammen med en sykehusprest hjulpet de to til å bearbeide opplevelsene sine. I Sverige oppholder de seg nå sammen med foreldrene sine.

Ikke overrasket

For å stille medienes verste nyhetshunger har paret gitt et intervju til den kristne avisen Dagen. Pinsemenigheten i Västerås har også distribuert bilder og videofilm av de to.

Til Dagen sier de to at de ble sjokkert, men ikke overrasket over å bli bortført. De hadde regnet med at noe slikt kunne skje.

- Vi ble naturligvis sjokkert og hadde vanskelig for å holde greie på detaljene, sier de om situasjonen da de ble bortført i en bil med hetter over hodet.

Med fysisk trening, spising til faste tider, spill og utenatlæring av bibelsitater har de imidlertid kommet fra det hele så godt som overhode mulig.

- De har gjort alt riktig etter boken, sier Torbjörn Sievertsson fra den svenske kriminalpolitisentralen.