Wham!s «Last Christmas»

Svensk par vil stoppe juleklassiker

Kan ikke utstå låta.

DE ANSVARLIGE: F.v. Andrew Ridgeley og George Michael på klubb i London like før «Last Christmas» kom ut i 1984. Foto: Alan Davidson / Rex / Shutterstock / NTB
DE ANSVARLIGE: F.v. Andrew Ridgeley og George Michael på klubb i London like før «Last Christmas» kom ut i 1984. Foto: Alan Davidson / Rex / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Paret Tomas og Hannah Mazetti fra Göteborg sier de prøver å samle inn nok penger til å kjøpe rettighetene til Wham!s klassiker «Last Christmas». Formålet? Å stoppe låta fra å bli spilt igjen, melder Expressen.

- Det handler egentlig bare om at vi ikke orker å høre låta bli spilt døgnet rundt, sier Tomas til avisa.

I skrivende stund har innsamlingsaksjonen «No More Last Christmas» fått lovnader om nærmere 13 millioner kroner fra 1294 donorer. Innsalget lyder:

AKTIVISTER: Tomas og Hannah Mazetti fotografert i 2012, da de slapp hundrevis av teddybjørner over Belarus. Foto: Gero Breloer / AP / NTB
AKTIVISTER: Tomas og Hannah Mazetti fotografert i 2012, da de slapp hundrevis av teddybjørner over Belarus. Foto: Gero Breloer / AP / NTB Vis mer

«I år samler vi inn 15 millioner dollar [150 millioner kroner] for å kjøpe mastertapene for 'Last Christmas' av Wham!, og senke dem i et lagringsanlegg for kjernefysisk avfall i nordlige Finland. Når dette er gjort, går vi videre til 'All I Want for Christmas Is You' og 'Santa Baby'!»

Gjenganger på listene

«Last Christmas», skrevet og produsert av George Michael, ble først utgitt like før jul 1984, og var en umiddelbar kjempehit for Michael og duopartner (og «20 spørsmål»-svarfavoritt) Andrew Ridgeley.

Låta toppet listene i en rekke land i 1984, og har i åra siden stadig returnert som julehit. Den holdt i mange år rekorden for den mestselgende singelen til ikke å toppe den britiske hitlista, med 1,9 millioner solgte fysiske eksemplarer.

26 år seinere, i 2020, toppet den endelig den endelig den britiske singellista etter å ha blitt streamet 9,2 millioner ganger den siste uka av året. I skrivende stund ligger den på nummer 2.

Også på norsk radio er det nærmest umulig ikke å støte på låta, med den betagende strofen «Last Christmas I gave you my heart / But the very next day you gave it away / This year to save me from tears / I'll give it to someone special».

Mange lot seg også forføre av den påkostede alpevideoen, der Michael - fremdeles i skapet - stirrer lengselsfullt bort på Ridgeleys kjæreste, som var hans flørt forrige jul.

Dyrt

Paret Mazetti lar seg imidlertid verken beta eller forføre av sangen. Hannah forteller at hennes hat ble født for 13 år siden, da hun jobbet på kafé i Oxford og hørte låta utallige ganger per skift, forteller hun til britiske Daily Star.

Ideen om rettighetskjøpet ble unnfanget forrige jul (!), og hittil har paret ifølge seg selv vært i kontakt med hundrevis av personer som ønsker å bidra til å ta «Last Christmas» av streamingtjenestene.

- Vi merket straks at mange var klare til å betale ganske mye, sier Tomas til Expressen.

Men det er fremdeles et godt stykke igjen til målet er nådd. Ifølge Daily Star vil det koste hele 250 millioner kroner å kjøpe låta fra rettighetshaverne Warner Chappell Music UK.

Sjokkerer

Mazettiene opplyser at de har fått flere tilbakemeldinger fra sjokkerte personer som tror paret ønsker å ødelegge julegleden for folk.

- Det er morsomt - folk blir så sure, mens vi ser på det som en artig greie, sier Tomas.

Ekteparet er for øvrig profilerte aktivister. De har tidligere gjort seg bemerket for «Teddybear Airdrop Minsk 2012», hvor Tomas fløy et småfly ulovlig inn i belarusisk luftrom og slapp ut flere hundre teddybjørner utstyrt med et pro-demokratibudskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer