Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk politi advarer mot det livsfarlige Supermann-dopet

Tatt på vei til Norge så seint som i januar.

TATT I NORGE I JANUAR: 5. januar i år beslagla tollerne på Svinesund disse tablettene med Supermann-logo. Politiet i Borås i Sverige advarer nå mot stoffet, som kan være livsfarlige. Foto: Tollvesenet
TATT I NORGE I JANUAR: 5. januar i år beslagla tollerne på Svinesund disse tablettene med Supermann-logo. Politiet i Borås i Sverige advarer nå mot stoffet, som kan være livsfarlige. Foto: Tollvesenet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Sjuhärad i Borås utenfor Göteborg i Sverige går nå ut til folket og ber om hjelp.

- Hjelp til å forhindre flere dødsfall, skriver politiet på sine Facebook-sider.

- Flere personer har allerede mistet livet etter å ha tatt det såkalte Supermann-dopet, som er merket med supermannlogoen. De berørte hadde kramper, høy feber og blødninger fra nese og munn, skriver politiet.

I helga tok politiet beslag i tabletter i utemiljøet i Borås. Tablettene kan inneholde det livsfarlige virkestoffet PMMA, melder Borås Tidningen.

- Vi lykkes ofte takket være tips fra allmennheten og behøver deres hjelp i kampen mot narkotikaen, skriver politiet.

Politiet anbefaler publikum om å ta kontakt med politiet om de ser noe.

Forveksles med MDMA Tablettene er en variant av det mer kjente ecstasy, i dag ofte omtalt som MDMA. Men virkestoffet i PMMA er langt farligere enn disse.

- Dette selges som ecstasy eller MDMA, men inneholder noe annet. Det er billigere og enklere å framstille. Det er en kamuflasje, forklarer overinspektør Runar Kristiansen ved tollstasjonen på Gardermoen.

Verken tollvesenet ved Svinesund eller Gardermoen kan rapportere om noen nylige Supermann-beslag i Norge.

- Dette går i bølgedaler, og stoffet kommer i alle former og varianter alt etter hva som er trenden, ikke bare i supermanndrakt. Ofte ser vi de samme trendene i Norge som i Sverige, Danmark og Island, sier han.

Tatt i Norge Stoffet kommer ofte postveien til Norge, og en tredjedel av all post til Norge kommer gjennom Gardermoen.

5. januar i år ble en 22 år gammel svensk mann stoppet på grensa ved Svinesund på vei til Norge. En narkotikahund markerte ved bilrattet på bilen, og under rattet var det en pose med 600 tabletter, ifølge GT Expressen.

I samme tidsrom slet de med Supermann-tablettene i Skåne i Sverige, og politiet gikk den gangen ut og advarte mot tablettene.

Supermann-dopet kan inneholde det livsfarlige stoffet PMMA. Nylig fikk det svenske Legemiddelverket inn en supermanntablett. Analyser viste at det inneholdt høye verdier av PMMA, som kan være dødelig.

- Tar man én tablett, risikerer man livet, sa lege Erik Lindeman ved Giftinformationscentralen til Expressen GT i januar.

Dette er PMMA Dagbladet omtalte i januar pilleproblemet i Sverige i England.

- Det vi ser fra England, er at de som har brukt disse pillene, har trodd at de inneholdt MDMA (virkestoffet i ecstasy, red.anm.). MDMA er et stoff som gir amfetaminliknende virkninger, ved at du føler deg oppløftet, blid og glad. Disse pillene ser derimot ut til å inneholde et annet stoff: PMMA, sa medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket til Dagbladet.

- PMMA virker helt annerledes på hjernen, og gir kvalme og oppkast, feber, hallusinasjoner, hurtig puls og hjerterytmeforstyrrelser, understreket han.

Det som er spesielt farlig med PMMA, er at noen er særlig følsomme. En liten dose kan derfor gi alvorlige bivirkninger. Andre kan tåle mer. En annen grunn til at dette stoffet er så farlig, er at effekten kan komme relativt seint sammenlignet med MDMA, ifølge Madsen.

- Dette gjør at noen tror de har fått for liten dose og tar enda en tablett. Da får de i seg en voldsom dose, som kan være dødelig, sa han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!