Svensk politi advarer mot livsfarlig lek

En guttegjeng skal ha ledd og filmet mens en ungdom satte seg selv i en livsfarlig posisjon, ifølge politiet.

ADVARER: Politiet i Skåne advarer om livsfarlig lek etter en hendelse tidligere denne uka. Foto: NTB Scanpix
ADVARER: Politiet i Skåne advarer om livsfarlig lek etter en hendelse tidligere denne uka. Foto: NTB ScanpixVis mer

Onsdag kveld gikk Skåne-politiet ut på Facebook og advarte om en livsfarlig lek blant ungdommer, som de hadde observert noen dager i forveien. Med skrekk og gru fortalte politiet om en ungdom som sto i veibanen da en ambulanse kom i 120 km/t.

«Chicken race»

Leken er et slags «chicken race», som går ut på å sette seg i farlige situasjoner, hvor det er den som viker først som taper.

«For noen dager siden foregikk det en utrykning i veldig høy fart i Helsingborg kommune. Med lyd- og lyssignaler passerte de en bussholdeplass hvor det oppholdt seg flere ungdommer.

Men en av ungdommen tok en totalt hodeløs og livsfarlig beslutning. I stedet for å la utrykningskjøretøyet passere, så sprang han ut i veien hvor kjøretøyet kom i 120 km/t.»

Bråbremset

Gutten befant seg altså i ett kjørefelt, og utrykningskjøretøyet i et annet.

«Videre sprang han til midtrabatten, tilsynelatende med hensikt å hoppe over. Før den tid bremset det tunge utrykningskjøretøyet kraftig, og signaliserte med alt det hadde. Det førte til at gutten trakk seg, og løp tilbake til kompisene som lo og filmet på bussholdeplassen.

Dette er en oppførsel som ikke er akseptabel, og framfor alt livsfarlig. Ikke bare for seg selv, men også for våre ansatte, skriver politiet.»

Politiet opplyser at sjåføren oppfattet det som et «chicken race», for å se om hvem som våget å komme nærmest kjøretøyet.

«Vi trenger ikke å forklare nærmere hvilke konsekvenser en kollisjon mellom et kjøretøy i 120 km/t og et menneske ville fått. Det er ingenting å le av i hvert fall.»

Avslutningsvis opplyser politiet at utrykningen ble fullført uten forsinkelser.