FORFØLGER ASSANGE: Eva-Marie Persson ved den svenske påtalemyndigheten bekrefter at etterforskningen mot Julian Assange gjenopptas Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Foto: Jonathan Nackstrand NTB/Scanpix Vis mer

Julian Assange

Svensk politi gjenopptar Assange-etterforskning

Svensk politi vil på nytt forfølge voldtektsanklager fra 2010.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Svensk politi gjenopptar etterforskningen av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange og vil be han utlevert fra Storbritannia. Det bekrefter den svenske påtalemyndigheten ved Eva Marie Persson, på en pressekonferanse mandag.

- Det er fortsatt sannsynlig at Julian Assange har gort seg skyldig i voldtekt, sier hun.

Persson peker på at saken opprinnelig ikke ble henlagt grunnet bevisets stilling, men fordi man anså muligheten for å forfølge Assange videre som håpløs.

AMBASSADE: Her blir Assange ført ut av Ecuadors ambassade. Nyheten om arrestasjonen kom kort tid etter at Ecuador opphevet sin beskyttelse av Assange. Video: Ruptly. Vis mer

- Tullete

Advokat Samuelsson var ikke imponert over avgjørelsen.

– Jag ble veldig overasket. Jeg syns Sverige skjemmer seg ut ved å ta opp en slik etterforskning på en så lettvint måte. Jeg mener det er en tullete avgjørelse, sier han til SVT.

Det var Samuelson som til samme kanal bekreftet at Sverige ville gjenoppta saken før pressekonferansen begynte.

Advokaten til en av kvinnene som anklager Assange, Elisabeth Massi Fritz, sier på en pressekonferanse på sitt kontor at kvinnen er "utrolig lettet".

– Vi kommer ikke å gi oss før saken kommer for en domstol, sa hun.

Etterlyst siden 2010

I 2010 ble Assange etterlyst av svensk politi etter at to svenske kvinner anklaget han for voldtekt og seksuelle overgrep. Disse skal ha skjedd i august samme år.

Etter at en britisk domstol godkjente en utlevering av Assange til Sverige, søkte han tilflukt i Ecuadors ambassade i London. Der har han oppholdt seg frem til 11. april i år, da Ecuador trakk tilbake beskyttelsen og han ble umiddelbart arrestert.

I 2017 henla svenske myndigheter saken og opphevet arrestordren mot Assange. Etter arrestasjonen i April har en av de svenske anklagerne ba svensk politi gjenoppta saken etter arrestasjonen av WikiLeaks-grunnleggeren i London.

Begjært utlevert

Elisabeth Massi Fritz , krevde Assange utlevert innen 2020 tidligere i dag ifølge Expressen. Grunnen er at saken blir foreldet på det tidspunktet.

Persson sa på pressekonferansen at de vil jobbe for å få Assange utlevert til Sverige.

- Ettersom han nå er arrestert i Storbritannia er muligheten der for at en utlevering kan finne sted, sa hun.

1. mai ble Assange dømt til 50 ukers fengsel for brudd på kausjonsbetingelser

Politisk spill

Skulle det komme utleveringsbegjæring fra svenskene vil denne konkurrere med den foreliggende amerikanske. Det er ikke klart hvor Assange i såfall havner.

- Dette er et valg britiske myndigheter må ta. I utleveringsavtalene de har med både Sverige og USA er dette i stor grad overlatt til britenes skjønn.

Det sier førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitet i Oslo, Stian Øby Johansen til Dagbladet.

Johansen sier det foreligger noen retningslinjer som rekkefølge og alvorlighet, men at det juridiske i prinsippet tillater dem å ta en uavhengig avgjørelse. Han vil ikke spekulere i noe potensielt utfall.

- Siden jussen er så åpen, vil dette bli avgjort på politisk hold, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer