Svensk politi granskes i Bach-saken

Gransker politiets opptreden før Bach tok sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Bach trodde han skulle parteres

Det svenske etterforskningsorganet for politisaker skal granske politiets opptreden i forbindelse med aksjonen før Ole Christian Bach tok sitt liv.

– Det vil bli en politigranskning, bekrefter informasjonsmedarbeider Tina Gustavsson i Stockholms-politiet overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun sier at det var politiledelsen i Stockholm som selv tok initiativet til at Det svenske etterforskningsorganet for politisaker (CU) skulle granske saken.

– Alle fakta er nå overført til CU, som skal utrede hele hendelsen, bit for bit, sier Gustavsson.

 Svensk politi har fått sterk kritikk etter den dramatiske politiaksjonen før de fant Ole Christian Bach død i bilen i Ekerö utenfor Stockholm. To sivile politibiler fulgte etter Bach. Den ene politibilen skal ha kjørt opp på siden av bilen hans for at tjenestemennene skulle identifisere seg, ifølge svensk politi.

– Bachs bil havnet deretter i grøften og fikk en sleng. Etter det jeg har forstått, traff den så et tre og var borti den ene politibilen før den stoppet, forklarte informasjonsansvarlig Diana Sundin ved politiet i Västerort i Stockholm til ANB tirsdag.

Hun forklarte videre at politifolkene deretter fant den etterlyste bedrageren død i bilen. Bach hadde da tatt sitt eget liv.

– Jeg er jaget

Aftonbladet meldte onsdag om at Bach skal ha ringt en venn og sagt at han trodde han ble forfulgt av torpedoer.

– Jeg er jaget, hva skal jeg gjøre? sa Bach. Han forsto ikke at det var sivile politifolk som fulgte etter ham, sier Aftonbladets kilde.

Bach skal også ha fortalt kilden at han var truet av noen i MC-klubben Hells Angels, som hadde påtatt seg å drive inn gjeld for en person. De skal ha truet med å partere Bach, noe som gjorde ham livredd.

Avisens kilde tror Bach ville ha overgitt seg om han visste at det var politiet som jaget ham.

Vil ikke kommentere

Tina Gustavsson vil ikke svare på spørsmål fra ANB om det var riktig å følge etter Bach i sivile politibiler, når han kunne forledes til å tro at det var torpedoer som fulgte ham.

Hun vil heller ikke svare på spørsmål om hvorfor politiet ikke pågrep Bach i nærbutikken der spanerne først oppdaget ham, men isteden valgte å kjøre etter ham.

– Vi kan ikke si noen ting. Alt er overført til CU som skal ta stilling til denne saken. Den ligger ikke lenger hos oss, sier hun. Gustavsson vet ikke hvor lang tid granskningen vil ta.

Økokrim-sjef Einar Høgetveit vil heller ikke kommentere saken, men henviser til førstestatsadvokat Arnt Angell. Han var onsdag ikke tilgjengelig for kommentar til ANB.

Økokrim beklaget til eks-samboeren

Arnt Angell bekreftet imidlertid overfor VG at Økokrim har beklaget overfor Bachs eks-samboer at de ikke fikk varslet henne om selvmordet før det nådde nyhetene. Dette førte til at Bachs barn fikk høre nyheten om farens død på radio.

– Vi har i dag sendt et brev til eks-samboeren og hennes advokat der vi beklager at vi ikke rakk å varsle familien om dødsfallet før TV2 Nettavisen publiserte saken, sa han onsdag.

I brevet forklarer Økokrim at de ikke trodde noen medier ville publisere saken før de hadde forsikret seg om at pårørende var varslet.

Brevet skal også ha blitt sendt til Riksadvokaten, som nå sier at de ikke vil granske saken.

(ANB)

TYDELIGE SPOR:</B> Bachs bil har vært borti dette treet under flukten frsa politiet.
SKJULESTEDET: Her, i denne hytta, bodde Bach sammen med kjæresten de siste dagene av sitt liv.