MISTANKE:  Politiet mistenker at en norsk kvinne planlegger en terroraksjon. Kvinnen skal ifølge Expressen GT tidligere ha vært i Syria og fått våpentrening. Foto (innfelt): Privat. Foto: NTB Scanpix / AP.
MISTANKE: Politiet mistenker at en norsk kvinne planlegger en terroraksjon. Kvinnen skal ifølge Expressen GT tidligere ha vært i Syria og fått våpentrening. Foto (innfelt): Privat. Foto: NTB Scanpix / AP.Vis mer

Svensk politi har fått terror- alarm fra PST om Oslo-kvinne (19)

- Ønsker å gjennomføre terror i form av et selvmordsangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svensk politi har fått en terroralarm fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en ung kvinne fra Oslo som sikkerhetspolitiet mener planlegger et terrorangrep.

Dagbladet får bekreftet at den aktuelle kvinnen er 19 år og fra Oslo. Ifølge advarselen skal kvinnen nylig ha fått våpentrening i Syria, og det er en mistanke om at hennes ønske er å gjennomføre terror i form av et selvmordsangrep, skriver GT.

Advarslen fra PST har gått ut internasjonalt gjennom Interpol, og er et såkalt oransje varsel.

Avisa skriver også at ifølge flere av henne venner var den norske kvinnens plan å slutte seg til den islamistisk militant terrorgruppe Den islamske stat (IS).

Svar fra PST Ifølge den svenske avisa vet ikke PST noe om hvor eller når den norske kvinnen angivelig planlegger en terroraksjon. Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier årsaken til etterlysningen er å forhindre og forebygge terror.

- Vi har ingen kommentar til etterlysningen. Men på generelt grunnlag kan vi si at det er ulike måter å etterlyse og varsle. Det kan for eksempel gjøres gjennom Interpol og Schengen-systemet, eller gjennom bilaterale forhold, sier Bernsen til Dagbladet.

Det svenske sikkerhetspolitiet er svært tilbakeholdne om den norske advarselen.

- Jeg kan ikke si noe om denne personen. Det er en generell regel vi har, sier Johan Sone, teamleder for nasjonal avdeling ved politiets internasjonale seksjon i Sverige.

- Reist bort Et mannlig familiemedlem av kvinnen sier at han ikke har snakket med den unge kvinnen på over to måneder.

- Hun har reist bort. Jeg snakket med henne på en dårlig telefonlinje. Samtalen ble brutt etter to minutter. Jeg fikk aldri til å spørre henne hvor hun var.

- Jeg tror ikke hun er der for å trene med våpen. Jeg har aldri hørt henne snakke om det, sier han.

 MISTANKE:  Politiet mistenker at en norsk kvinne planlegger en terroraksjon. Foto: Privat.
MISTANKE: Politiet mistenker at en norsk kvinne planlegger en terroraksjon. Foto: Privat. Vis mer