Svensk politi knekket nazinettverk

Svensk politi har funnet nesten sju hundre navn i en kryptert fil på datamaskinen til en kjent nynazist. Navnene er trolig kontaktnettverk for propagandaavisen Info-14.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 24 år gamle nazilederen Robert Vesterlund, som er knyttet til drapet på fagforeningsmannen Björn Söderberg, blir tiltalt for trusler mot politiet og for å ha spredd hets mot folkegrupper via Info-14, skriver Svenska Dagbladet.

Kriminalpolitiet Säpo beslagla datamaskinen i hjemmet hans og fant den proppfull av nazipropaganda og adresselister til nazister over hele landet.

Voldelige

Deler av listene fantes i en kryptert fil på harddisken. Kriminalpolitiets eksperter klarte å knekke koden. I filen som hadde navnet «Allment kunder» fant politiet 697 navn. Politiet tror altså at listen delvis har fungert som nazinettverkets kontaktliste. Her finnes navn, adresse og telefonnummer til nazister over hele landet.

En del av personene på listen er dømt for drap og annen grov voldskriminalitet. På listen er også navnet på minst én kommunepolitiker i Skåne med sans for det høyreekstreme, og på medlemmer i Sverigedemokraterna, et sterkt innvandrerfiendtlig parti som fikk 20.000 stemmer ved siste kommunevalg.

En del andre navn er åpenbart personer som har abonnert på Info-14 i en helt annen hensikt, så som forskere og journalister.

Listene som er funnet vil hjelpe politiets arbeid med å kartlegge nazigruppene i Sverige.

(NTB)

Likvideringer

Robert Vesterlund har etter siste tiltalen blant annet lovprist drapet på politimennene Robert Karlström og Olof Borén i Malexander 1999, i propagandatidsskriftet Info-14. Han har truet ytterligere en politimann og spredt rasistiske budskap. Funnet på datamaskinen hans kan bidra til at han får mange års fengsel.

Vesterlunds navn kom fram under etterforskningen av drapet på fagforeningsmannen Björn Söderberg samme året som drapene i Malexander. Vesterlund jobbet på samme arbeidssted som Söderberg, og Söderberg fikk stanset Vesterlund i hans yrkeskarriere på grunn av hans nazistiske aktiviteter. Det var dette som trolig var motivet for drapet på Söderberg.

Tre kamerater av Vesterlund ble dømt for drapet på Söderberg, mens tre andre i samme nazikretsen ble dømt for politidrapene i Malexander.