Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk politi leter etter væpnede ranere i Norge

Har tillatelse til å ta seg over grensa etter gårsdagens brutale ran i Töcksfors.

TUNGT BEVÆPNET: De tre ranerne forlater her åstedet, bevæpnet med automatvåpen. De forsvant i Volvoen på bildet. Foto: MORGAN SAHLIN / NTB SCANPIX
TUNGT BEVÆPNET: De tre ranerne forlater her åstedet, bevæpnet med automatvåpen. De forsvant i Volvoen på bildet. Foto: MORGAN SAHLIN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De væpnede gjerningsmennene er fremdeles på frifot etter gårsdagens brutale bankran i det svenske grensetettstedet Töcksfors. Ranerne forsvant i retning Norge, og store svenske politistyrker leter nå etter dem i grenseområdet - også på norsk side.

- Vi er jevnlig i kontakt med norsk politi og har tillatelse til å gå over grensa ved behov, sier Leif Hultman, pressetalsmann for politiet i Värmland, til Dagbladet.

Han opplyser at den svenske letestyrken omfatter et helikopter, som også flyr inn i norsk luftrom, skulle det trengs.

Norge forpliktet Det er Østfold politidistrikt som har den løpende kontakten med svensk politi i denne saken. Distriktets operasjonsleder Villy Meier bekrefter at svenskene kan operere i Norge.

- Vi er gjennom Schengen-avtalen og nordisk avtaleverk forpliktet til dette, i forståelse mellom politiet i de to landene. I denne situasjonen forholder vi oss til svenskenes ønsker og anmodninger, sier Meier til Dagbladet.

Han gir et eksempel:

- En biljakt på svensk side kan fortsette også på vår side av grensa - men politimesteren (eller stedfortrederen, som regel operasjonslederen, red.anm.) i det norske politidistriktet skal være orientert, og har adgang til å avbryte biljakten dersom han ikke finner den forsvarlig.

I brann Det var i 08.30-tida i går tre maskerte menn med automatvåpen ranet Westra Wermlands Sparbanks filial i Töcksfors, et yndet utfartssted for nordmenn på svenskehandel. Ranerne tvang med seg en kvinnelig bankansatt for å bruke henne som menneskelig skjold, før de lot henne gå og forsvant i retning Norge i en hvit Volvo. Med seg hadde de to Ikea-poser fylt med kontanter, ifølge Expressen.

Fluktbilen ble imidlertid funnet brennende noen kilometer unna, på en stikkvei til E18, og ranerne antas å ha byttet bil, til en mørk Volvo V70. Flere norske grensepolitidistrikter deltok i går i letingen etter bilen, som sist ble sett i Skillingsfors, et par mil nordøst for Töcksfors og tvers over grensa for Akershus-kommunen Aurskog-Høland.

- Vi hadde patruljer ute i går, men ingen i dag, sier Svein Arild Hallås, operasjonsleder ved Romerike politidistrikt, til Dagbladet.

Hallås' motstykke i Hedmark politidistrikt, Geir Rygh, opplyser at de i går hadde patruljer ute mellom Solør og Kongsvinger.

Ønsker tips Mens letingen pågår, jobber det svenske kriminalpolitiet på spreng med å finne ut hvem ranerne er, og hvilket miljø de tilhører. De ønsker tips fra publikum, både i Norge og Sverige.

UTBRENT OG FORLATT: Den hvite Volvoen ble funnet utbrent på en sidevei til E18, på svensk side av grensa. Ranerne antas å ha flyktet videre i en mørk Volvo V70. Foto: BENGT ANDERSSON / NTB SCANPIX
UTBRENT OG FORLATT: Den hvite Volvoen ble funnet utbrent på en sidevei til E18, på svensk side av grensa. Ranerne antas å ha flyktet videre i en mørk Volvo V70. Foto: BENGT ANDERSSON / NTB SCANPIX Vis mer

- Folk på norsk side kan ringe oss på + 46 77 114 14 00, oppfordrer Hultman. (Ringer man fra Sverige, er nummeret 114 14.)

Overfor Expressen understreker han at de væpnede ranerne anses som farlige, og anmoder publikum til å være forsiktige.

- Observer og ring politiet, ikke forsøk dere på noen «Rambo-greier». Disse mennene er tungt bevæpnet og er troende til å finne på hva som helst, sier politimannen.

- Lite utbytte Politiet har ikke villet offentliggjøre ransutbyttet, og en utbredt oppfatning har vært at summen er i millionklassen. En angivelig velinformert kilde sier imidlertid til Nya Wermlands-Tidningen at beløpet snarere er rundt 100 000 kroner.

- Pressens opplysninger om ransbeløpet er helt feil, sier kilden til avisa.

SLO TIL MOT SPAREBANK: Det var Westra Wermlands Sparbanks filial i Töcksfors som ble offer for ranet. Utbyttet er ikke offentliggjort, men antas å være betydelig. Foto: BENGT ANDERSSON / NTB SCANPIX
SLO TIL MOT SPAREBANK: Det var Westra Wermlands Sparbanks filial i Töcksfors som ble offer for ranet. Utbyttet er ikke offentliggjort, men antas å være betydelig. Foto: BENGT ANDERSSON / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media