- Svensk politi lyver om Assange

Wikileaks-sjefens britiske advokat mener svensk politi ikke forteller sannheten når de sier de ikke vet hvor han er.

ETTERLYST: Wikileaks-talsmann Julian Assange er etterlyst gjennom Interpol for sex-forbrytelser i Sverige. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/Scanpix
ETTERLYST: Wikileaks-talsmann Julian Assange er etterlyst gjennom Interpol for sex-forbrytelser i Sverige. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oppdatert 17.40: Britiske myndigheter har utstedt en arrestordre for Assange.

Siden 18. november har påtalemyndigheten i Sverige ønsket å pågripe Wikileaks-talsmann Julian Assange. Etter behandling i tre rettsinstanser og en polititabbe, understrekte de 2. desember at høyesterett hadde bestemt at etterlysningen av Assange gjelder.

I dag skriver påtaleansvarlig Marianne Ny at svenske myndigheter har formidlet en legeundersøkelse til britisk politi, og at de ikke har ytterligere kommentarer.

- Det svenske politiet vet hvordan de kan kontakte ham, og vi har kommet med tilbud om videoavhør fra den svenske ambassaden i England og skriftlig, men de har ikke ønsket å benytte seg av dem, sier advokat Ann Cotcher til Dagbladet.

Hun er en av Julian Assanges britiske advokater.

- Så vidt jeg vet er han ikke arrestert ennå, og jeg har ikke blitt kontaktet av britisk politi i den forbindelse, sier hun.

Hun forteller at det vanlige i utleveringssaker er at den etterlyste og advokaten får beskjed om å melde seg, men at de ikke har fått noe beskjed fra politimyndighetene i Storbritannia.

Svensk politi: Vet ikke hvor han er Informasjonsdirektør Karin Rosander ved den svenske påtalemakten opplyser til Dagbladet at de har utstedt et europeisk arrestordre, i tillegg til Interpol-etterlysningen.

- Politimyndighetene i alle europeiske land har mulighet til å pågripe han, men så langt har ikke det skjedd, sier Rosander.

- Hva tenker du om det som sies om at han befinner seg i Storbritannia og at politiet der vet hvor han befinner seg?

- Jeg vet ikke hvor han er, og jeg vet ikke om de opplysningene er riktige, sier hun.

- Svensk politi lyver Rosander sier hun ikke kjenner til om svenske myndigheter har vært i kontakt med britene i denne saken.

- Hvorfor har det tatt så lang tid, tror du?

- Tiden det tar i slike saker kommer an på omstendighetene i saken. I tillegg har han jo anket kjennelsene, og om det har påvirket britisk politi eller andre landshåndtering av saken vet jeg ikke, sier hun.

Advokat Ann Cotcher er soleklar på at Assange og hans advokater har gjort det de kan for å bli ferdige med saken.

- Svensk politi lyver. De forteller ikke sannheten, for de har fått kontaktnummer og vet hvem advokatene er og hvilke tilbud de har fått. Hans svenske advokat tok kontakt med politiet for å spørre om det var greit at han forlot Sverige, og det fikk man beskjed om at var i orden, sier Cotcher til Dagbladet.

- Lyver du, Karin Rosander?

- Nei. Hvilken kontakt det har vært mellom svenske og britiske myndigheter må du spørre påtaleansvarlig Marianne Ny.

Dagbladet har ikke lykkes med å komme i kontakt med påtaleansvarlig Marianne Ny mandag.

Variert prosess Den britiske politimyndigheten som tar seg av internasjonale etterlysninger, Serious Organised Crime Agency (SOCA), opplyser til Dagbladet at prosessen rundt en internasjonal etterlysning er svært variert, men vil ikke kommentere saken rundt Assange konkret.

- Det handler om type kriminalitet, om man trenger mer informasjon fra landet, om det samsvarer med britisk lov og om man ønsker å innhente utleveringpapirer med en gang, opplyser en SOCA-talsmann.

- Om alt går gjennom og etterlysningen er gyldig, blir saken gitt til den riktige politimyndigheten slik at de kan gjøre pågripelsen.

Han vil ikke kommentere enkeltsaken rundt Assange, men «setter spørsmålstegn ved at alle antar at han befinner seg i Storbritannia».

OFFENTLIG ETTERLYST: Her er etterlysningen av Julian Assange. Foto: AFP Photo/Nicholas Kamm/Scanpix
OFFENTLIG ETTERLYST: Her er etterlysningen av Julian Assange. Foto: AFP Photo/Nicholas Kamm/Scanpix Vis mer