Svensk politi mistenker at brannen i landet største sjiamoské var påtent

Ingen ble skadd i brannen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stockholmspolitiet mistenker at brannen i Sveriges største sjiamuslimske moské var påtent. Den etterforskes som mistenkt mordbrann.

Meldingen om brannen i Imam Ali Islamic Center i Järfälla kom inn til redningsetatene i Stockholm klokka 23.16 søndag kveld. Noen timer senere fikk brannen endret status til mistenkt ildspåsettelse.

- Den er tilsynelatende startet fra utsiden, sier Lars Byström, presstalsperson ved stockholmspolitiet.

Ingen ble skadd i brannen, men den laveste delen av bygningen har fått omfattende skader, og hele bygningen må saneres på grunn av røyk fra brannen.

- Jeg føler meg veldig urolig, og det er en veldig vanskelig situasjon som ikke kan beskrives med ord. Det er ikke bare min arbeidsplass, det føles som mitt andre hjem, sier moskeens talsperson, Akil Zahiri.

Trusler?

Forsamlingen vil ikke kommentere hvorvidt den har mottatt trusler ettersom den mener det kan skade etterforskningen.

Ifølge Aftonbladet har overvåkingskameraer filmet en enslig person som sniker seg rundt bygningen, men politiet vil ikke si noe om hvorvidt opplysningene stemmer.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo er rutinemessig er kontaktet. Området er avsperret og tekniske undersøkelser skulle gjennomføres mandag.

Etter fest

Imam Ali er den største sjiamoskeen i Sverige, med flere tusen medlemmer og et bibliotek med over 3000 bøker. Brannen skal ha startet samtidig med en avslutning av en fest i lokalene.

- Det var omkring fire personer igjen, de arbeidet med en høytid vi har hatt i kveld og forberedte en ny til i morgen, da vi har en annen høytid, sier Akil Zahiri, talsperson for moskeen, til SVT.

Det var vektere som først oppdaget brannen, og de som var inne, ble varslet. Den store bygningen er 60 meter bred og 100 meter lang, med innendørsareal på 3500 kvadratmeter.

- Det er vanskelig å oppdage hvis det brenner. Da de fikk melding om at det var sett røyk, løp de ut og så at det brant, sier Zahiri.

Da brannvesenet kom til stedet sto flammene ut av taket, og de begynte med slukkingsarbeid utenfra. Først ved ettiden kunne de begynne slukningsarbeidet også innendørs, med 30 - 35 brannfolk i gang.

(NTB)