Kommunikasjonssystemet til politiet i Stockholm er nede

Svensk politi rammet - utelukker ikke sabotasje

- Så lenge vi ikke vet hva som er årsaken til problemene, så kan vi ikke utelukke sabotasje.

KAN HA BLITT SABORTERT: Politiet i Stockholm opplever store problemer med Rakel - systemet som brukes til kommunikasjon mellom politienhetene. Bildet er fra en pågripelse etter vold mot en tjenestemann tidligere i år. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
KAN HA BLITT SABORTERT: Politiet i Stockholm opplever store problemer med Rakel - systemet som brukes til kommunikasjon mellom politienhetene. Bildet er fra en pågripelse etter vold mot en tjenestemann tidligere i år. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

(Dagbladet): Stockholmspolitiets kommunikasjonssystem er nede for telling, og politiet i den svenske hovedstaden kan ikke utelukke målrettet sabotasje.

Problemene oppsto fredag ettermiddag, og har vedvart gjennom natten og lørdag formiddag, opplyser det svenske politiet til Dagbladet. Det er kommunikasjonssystemet Rakel som er rammet av svikt.

Situasjonen er fortsatt ikke avklart, og politiet benytter seg nå av reserveløsninger for å kunne kommunisere mellom operative enheter.

Har «minimert ødeleggelsene»

Det svenske forsvaret, Sveriges riksbank og ambulansene i Sverige benytter samme kommunikasjonssystem, men det er foreløpig ikke rapportert om liknende situasjoner der.

- Det har vært visse forstyrrelser på vårt kommunikasjonssystem, og disse problemene pågår fortsatt. Vi bruker nå våre reserverutiner for å kommunisere og vi har i øyeblikket et fungerende samband, sier Towe Hegg i politiet i Stockholm til Dagbladet.

Hun understreker også at politiet har lykkes med å «minimere ødeleggelsene» medført av svikten i kommunikasjonssystemet.

Kan ikke utelukke sabotasje

Hegg forteller videre at politiet nå arbeider for å avdekke om svikten skyldes målrettet sabotasje.

- Så lenge vi ikke vet hva som er årsaken til problemene, så kan vi ikke utelukke sabotasje. Derfor har vi innledet undersøkelser for å få svar på hva som har skjedd. Først må vi ha mer informasjon fra dem som eier systemet, sier Hegg.

Det er Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) som eier Rakel-systemet, og ekspertene der arbeider nå med å forsøke å finne ut hvor problemet ligger.

Den svenske avisen Expressen erfarer at militæret i Sverige bistår politiet med å etterforske kommunikasjonsbristen, da spesielt for å avdekke mulig sabotasje.

Politiet i Sverige ønsker ikke å kommentere eventuell militær bistand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer